Zorgtoeslag onbenut: 10% van de huishoudens vraagt het niet aan

HHenk 18 juli 2023 17:52

Een op de tien huishoudens in Nederland laat mogelijk zorgtoeslag liggen. Ondanks het feit dat ze er recht op hebben, vragen ze het niet aan. Om dit aan te pakken, stuurt de overheid nu brieven naar 20.000 huishoudens om hen te herinneren aan hun recht op zorgtoeslag.

45.000 mensen vragen geen zorgtoeslag aan

Hoewel er in Nederland 4,5 miljoen mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag, maken nog steeds 45.000 mensen geen gebruik van deze regeling. Dit betekent dat zij mogelijk geld laten liggen dat ze kunnen gebruiken om hun zorgkosten te dekken. Het is belangrijk dat alle huishoudens die in aanmerking komen voor zorgtoeslag, zich hiervan bewust zijn en de nodige stappen ondernemen om het aan te vragen.

Overheid stuurt herinneringsbrieven naar 20.000 huishoudens

In een poging om meer mensen te bereiken die recht hebben op zorgtoeslag, is de overheid begonnen met het sturen van brieven naar 20.000 huishoudens. In deze brieven worden de huishoudens herinnerd aan hun recht op zorgtoeslag en worden ze aangemoedigd om de zorgtoeslag aan te vragen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dit is een belangrijke stap in het streven naar een eerlijkere verdeling van financiële hulp.

Succesvol experiment van belastingdienst

Een experiment van de belastingdienst om mensen actief te benaderen en hen te herinneren aan hun recht op toeslag bleek succesvol. Van de mensen die werden benaderd, logde de helft in en vroeg 85% de toeslag aan. Dit toont aan dat actieve betrokkenheid van de overheid kan helpen om meer mensen te bereiken die recht hebben op financiële hulp, maar deze niet aanvragen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen mogelijk hun recht op zorgtoeslag niet benutten. Een van de redenen kan zijn dat de aanvraagprocedure te ingewikkeld wordt geacht. Een andere reden kan zijn de angst om de toeslag later terug te moeten betalen. Het is essentieel dat de overheid deze obstakels aanpakt om ervoor te zorgen dat meer mensen hun recht op zorgtoeslag kunnen uitoefenen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.