Zorgpremie neemt toe, maar paniek is onnodig

HHenk 24 september 2023 07:37

De premie voor de basisverzekering in Nederland zal naar verwachting met bijna 10% stijgen in het komende jaar. Hoewel dit leidt tot politieke debatten en zorgen, suggereren experts dat de stijging van de zorgkosten niet uitzonderlijk is in vergelijking met andere westerse landen.

Premie basisverzekering stijgt met 10%

Naar verwachting zal de premie voor de basisverzekering in het komende jaar met bijna 10% stijgen. Dit betekent dat Nederlanders gemiddeld 12 euro meer per maand gaan betalen, waardoor de maandelijkse premie uitkomt op 149 euro. Hoewel deze stijging leidt tot politieke debatten en zorgen, is het belangrijk om deze in een breder perspectief te plaatsen. Als we kijken naar de stijging van de zorgkosten in relatie tot het bruto binnenlands product, zien we geen verdrievoudiging, maar een stijging van 10 naar 14,5 procent.

Ondanks de stijging van de zorgkosten, zijn Nederlanders vergeleken met andere westerse landen niet uitzonderlijk veel geld kwijt aan zorg. Deskundigen stellen echter dat we voorzichtig moeten zijn met onnodige behandelingen. Omdat de zorgkosten blijven stijgen en andere investeringen verdringen, is het van belang om kritisch te kijken naar de kosteneffectiviteit van bepaalde behandelingen. Daarbij is het belangrijk om de focus te houden op kwalitatief goede zorg, zonder dat hier onnodige kosten aan verbonden zijn.

Nieuwe behandelingen drijven zorgkosten op

De stijging van de zorgkosten wordt voornamelijk veroorzaakt door nieuwe en betere behandelingen voor diverse aandoeningen, waaronder hartkwalen, kanker en neurologische ziekten. Bovendien draagt ook de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicijnen voor kinderen die niet kunnen horen en daardoor geen spraakontwikkeling hebben, bij aan de stijging van de zorgkosten. Hoewel deze nieuwe behandelingen en medicijnen duur kunnen zijn, zijn ze cruciaal voor de gezondheidszorg en dragen ze bij aan de verbetering van de levenskwaliteit van patiënten.

Nederlands zorgsysteem blijft houdbaar

Ondanks de hoge kosten heeft Nederland een van de duurste zorgsystemen ter wereld. Sinds 2012 is de stijging van de zorgkosten echter relatief klein. Hoogleraar Jeurissen is van mening dat het zorgsysteem houdbaar is, zolang de zorgkosten niet te snel stijgen en bijdragen aan gezondheidswinst. Het is volgens hem belangrijk dat we ons blijven richten op het realiseren van gezondheidswinst, ook als dat betekent dat we meer moeten investeren in de zorg.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.