Zelfs Elon Musk is somber: economie en rente zetten druk op de beurs

HHenk 19 oktober 2023 10:51

Het beursklimaat is somber met zorgen over rente en economie. Zelfs Elon Musk van Tesla deelt in deze stemming. De AEX opent negatief, terwijl ondernemingen en economische indicatoren sombere signalen afgeven.

AEX opent negatief

Beginnend met een negatieve indicatie van de AEX na een slechte prestatie op Wall Street. De zorgen over de rente en de economie, aangewakkerd door sombere voorspellingen van bedrijven, hebben de stemming aanzienlijk beïnvloed.

Rentes in stijgende lijn

In een onrustige economische omgeving zijn de rentes weer aan het stijgen, met de VS die weer begint met een vijf. Deze stijgende trend draagt bij aan de sombere stemming in het huidige beursklimaat.

Zelfs bedrijven buiten de financiële sector, zoals Sligro in de horeca, voelen de malaise. Sligro heeft reeds zijn zorgen geuit over de rente en inflatie in een handelsupdate, wat wijst op een uitdagende periode voor de aankomende feestmaanden.

Zelfs marktleider Tesla heeft tegenslagen ervaren, met teleurstellende cijfers die gisteren werden gepresenteerd. Met name op het gebied van marges presteerde het bedrijf onder de verwachtingen, wat de sombere stemming van CEO Elon Musk onderstreept.

Stijging van de werkloosheid

De werkloosheidscijfers dragen ook bij aan de sombere stemming, met een stijging naar 371.000 werklozen in de leeftijdsgroep van 15 tot 75 jaar in september. Dit is 3,7% van de beroepsbevolking, een cijfer dat de druk op de economie en de financiële markten verhoogt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.