Xpeng en DiDi bundelen krachten voor nieuw elektrisch automerk

HHenk 28 augustus 2023 15:08

De Chinese elektrische autofabrikant Xpeng kondigt een strategische samenwerking aan met DiDi, de Chinese Uber-concurrent. Samen ontwikkelen ze een nieuw merk voor elektrische auto's dat in 2024 gelanceerd wordt.

Ontwikkeling van nieuw automerk 'Mona'

In een onlangs aangekondigde samenwerking zullen de Chinese fabrikanten Xpeng en DiDi hun krachten bundelen om een gloednieuw merk voor elektrische auto's te ontwikkelen. Dit merk, dat momenteel de werknaam 'Mona' draagt, zal auto's op de markt brengen die minder dan 20.000 euro kosten. Met deze stap willen de bedrijven de elektrische automarkt verder openbreken.

DiDi neemt aandeel in Xpeng

In ruil voor de samenwerking en ondersteuning van DiDi bij het 'Mona'-project, zal Xpeng activiteiten kopen van DiDi. Dit wordt gefinancierd door het uitgeven van nieuwe aandelen. De deal, die naar schatting 744 miljoen dollar waard is, geeft DiDi een aandeel van 3,25 procent in Xpeng. Dit toont duidelijk het wederzijdse vertrouwen en de gedeelde visie van beide bedrijven op de toekomst van elektrische mobiliteit.

Diverse samenwerkingsgebieden verkend

Deze nieuwe samenwerking tussen Xpeng en DiDi gaat verder dan alleen de ontwikkeling van het 'Mona'-merk. Beide bedrijven zullen ook strategische samenwerkingen verkennen op diverse andere gebieden. Denk hierbij aan marketing, verzekeringsdiensten, oplaadinfrastructuur, Robotaxi-diensten en de uitbreiding naar internationale markten. Dit toont aan dat de twee bedrijven een uitgebreide strategie hebben om hun invloed op de wereldwijde elektrische automarkt te vergroten.

De aankondiging van de samenwerking tussen Xpeng en DiDi had een positieve invloed op de aandelenmarkt. De Amerikaanse certificaten van Xpeng stegen voorbeurs met 5 procent en in Hongkong sloten de aandelen zelfs met een winst van bijna 11 procent. Dit toont aan dat investeerders vertrouwen hebben in de toekomstige samenwerking en het potentieel van het nieuwe 'Mona'-merk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.