Wat Prinsjesdag 2023 betekent voor jouw financiële situatie

CChristiaan 19 september 2023 17:28

Prinsjesdag 2023 brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee die invloed hebben op je financiële situatie. We zetten de belangrijkste punten op een rij, van belastingveranderingen tot zorgkosten en energietarieven.

Ondersteuning voor lage inkomens

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag een aantal belangrijke maatregelen aangekondigd om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Met een totaalbedrag van 2 miljard euro wordt er geïnvesteerd in verschillende maatregelen. Meer dan de helft van dit bedrag wordt gebruikt om het kindgebonden budget te verhogen, wat ouders een financiële boost geeft bovenop hun kinderbijslag. Daarnaast wordt er 750 miljoen euro ingezet om de huurtoeslag te verhogen, wat huurders met een laag inkomen helpt om hun woonlasten te dekken.

Een andere belangrijke aankondiging van Prinsjesdag is het voortbestaan van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit fonds helpt mensen met een laag inkomen om hun energierekeningen te betalen, een belangrijk onderwerp gezien de stijgende energietarieven. Bovendien gaat er meer geld naar duurzame investeringen: de subsidies hiervoor worden met maar liefst 1,38 miljard euro verhoogd. Dit maakt het aantrekkelijker voor huishoudens om bijvoorbeeld hun huis te isoleren of een warmtepomp aan te schaffen.

Veranderingen in zorgkosten

Een ander punt om rekening mee te houden is de stijgende kosten van de zorgverzekering. Het basispakket wordt gemiddeld 12 euro duurder per maand, wat neerkomt op 149 euro. Hoewel dit slechts een schatting is van het kabinet, is het belangrijk om hier voorbereid op te zijn. Daarnaast wordt de maximale zorgtoeslag verlaagd, waardoor mensen met een laag inkomen mogelijk minder financiële hulp krijgen om hun zorgkosten te dekken.

Belastingveranderingen

Naast de bovengenoemde punten zijn er ook veranderingen in de belastingen. De accijns op zowel tabak als alcohol wordt verhoogd, wat de prijs van deze producten zal doen stijgen. Daarnaast zullen vermogende Nederlanders meer belasting gaan betalen. Het heffingvrije vermogen, het deel van je vermogen waarover je geen belasting hoeft te betalen, stijgt namelijk niet mee met de inflatie. Bovendien stijgt het tarief in box 3, de belasting op spaargeld en beleggingen, van 32 naar 34 procent.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.