Wat gaat de Federal Reserve doen nu de inflatie daalt?

HHenk 18 juli 2023 15:37

De Federal Reserve nam in juni een pauze na 15 maanden en 10 renteverhogingen, voornamelijk vanwege de vertraagde impact van deze verhogingen. Nu, een maand later, wordt verwacht dat de rente opnieuw zal stijgen, ondanks de dalende inflatie. Dit zorgt voor speculatie en onzekerheid in de economie en de cryptomarkt.

Pauze in renteverhogingen door Federal Reserve

Na een langdurige periode van renteverhogingen, besloot de Federal Reserve in juni een pauze in te lassen. De rente werd voor het eerst in lange tijd niet verhoogd. De reden hiervoor was de vertraagde impact van de eerdere renteverhogingen. Het duurt namelijk gemiddeld 12 maanden voordat de volledige impact van een renteverhoging voelbaar is in de economie.

Mogelijke nieuwe renteverhoging ondanks dalende inflatie

We zijn nu een maand verder en de kans is groot dat de Federal Reserve de rente opnieuw zal verhogen. Dit zou vreemd kunnen lijken gezien de dalende inflatie - de consumentenprijsindex staat op 3,0 procent. Toch zou de Federal Reserve de disinflatie kunnen stimuleren met een nieuwe reeks renteverhogingen. Het is echter twijfelachtig of dit een goed idee is, aangezien de volledige impact van de renteverhogingen van de afgelopen 15 maanden mogelijk nog niet is gerealiseerd.

Geringe impact renteverhogingen op arbeidsmarkt

Ondanks de agressieve rentecampagne heeft dit tot dusver weinig impact gehad op de arbeidsmarkt. De werkloosheid in de Verenigde Staten blijft op een historisch laag niveau van 3,6 procent. Het blijft echter de vraag wat de mogelijke gevolgen van nieuwe renteverhogingen op de arbeidsmarkt zullen zijn.

Voor Bitcoin zou een voortzetting van de rentecampagne slecht nieuws kunnen zijn. Hogere rentes betekenen over het algemeen een sterkere Amerikaanse dollar en Bitcoin profiteert juist van een zwakkere dollar. Het is daarom te hopen voor Bitcoin-investeerders dat de rentecampagne snel voorbij zal zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.