Wat brengt de voorbeurs ons vandaag: DSM, Samsung, inflatie en meer

CChristiaan 31 oktober 2023 12:03

Het is een drukke dag op de financiële markten. Met nieuws van DSM, Samsung en inflatiecijfers, voegt de voorbeurs een nieuwe spanning toe aan de dag. Bovendien wordt er meer verwacht van AMD. Laten we de hoofdpunten samenvatten.

AEX opent positief, Samsung ziet cyclusbodem

De AEX, de hoofdindex van de Amsterdamse beurs, begint de dag op een positieve noot met een stijging van 0,2%. Wall Street's sterke prestaties lijken een rol te hebben gespeeld in deze initiële winst. Ondanks de overwegend positieve trend in de VS, lieten chipfabrikanten een daling zien. In Azië bleef de impact beperkt, maar Samsung maakte een belangrijke aankondiging. Volgens de recent vrijgegeven cijfers heeft de techgigant de bodem van de cyclus bereikt, wat potentieel gunstig nieuws is voor de markt.

Verschillende belangrijke financiële ontwikkelingen

Er zijn meer ontwikkelingen die de aandacht trekken. DSM-Firmenich heeft zijn outlook verlaagd, wat wijst op mogelijke uitdagingen voor het bedrijf. Daarnaast heeft het CBS een jaarlijkse deflatie van 0,4% over oktober gemeld. Dit kan aangeven dat de inflatiedruk in Nederland mogelijk aan het afnemen is. Daarnaast toont de Chinese inkoopmanagersindex een verontrustende trend, wat wijst op mogelijke economische problemen in het land. Tenslotte wacht iedereen met spanning op de aankomende cijfers van AMD en de nieuwste EU-data.

Hoewel het derde kwartaal cijferseizoen op volle toeren draait, is er geen consensus over de resultaten. Reuters meldt dat 78% van de bedrijven de schattingen van Wall Street heeft overtroffen, wat wijst op sterke bedrijfsprestaties. Bloomberg daarentegen meldt dat de toekomstige kwartaalvoorspellingen zijn verlaagd, wat wijst op potentiële zorgen over de economische vooruitzichten. Het blijft dus te zien welke van deze twee perspectieven het meest nauwkeurig is.

Chinese economie presteert onder de verwachtingen

Een andere belangrijke ontwikkeling is de recente publicatie van de Chinese inkoopmanagersindices. Deze indices, die een belangrijke indicator zijn voor de economische gezondheid van het land, tonen aan dat de economie nog geen wonderen verricht. Dit zou kunnen wijzen op aanhoudende economische problemen in China, wat gevolgen kan hebben voor de wereldwijde economie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.