Wat blijft er van je miljoenensalaris over na belasting?

HHenk 31 juli 2023 18:02

Is een miljoen euro salaris ook écht een miljoen in je zak? In dit artikel ontrafelen we de complexiteit van het Nederlandse belastingstelsel en kijken we wat er van zo'n ongekend salaris zou overblijven.

Belasting: de financiële pijler van Nederland

Belasting betalen: het is niet de meest geliefde bezigheid van vele Nederlanders. Toch is het de belangrijkste bron van inkomsten voor onze overheid en speelt het een cruciale rol in het financiële fundament van ons kikkerlandje. Inkomstenbelasting, een van de vele vormen van belasting, vormt de grootste bron van deze inkomsten.

Nederland hanteert een zogenaamd 'boxenstelsel' voor belasting. Dit systeem is onderverdeeld in drie boxen, elk met een eigen tarief. Box één is van toepassing op het belastbaar inkomen uit werk en woning, box twee op het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en box drie op het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen.

Miljoenensalaris na belasting: een TikTok-perspectief

Een recente TikTok-video claimt dat je bij een salaris van 1 miljoen euro, na aftrek van belasting, 48,6 procent (oftewel 513.627 euro) overhoudt. Hoewel deze video een interessant inzicht biedt, moeten we er rekening mee houden dat deze de progressieve aard van het Nederlandse belastingstelsel, met verschillende belastingtarieven, negeert.

Crypto belasting: box 3 en het heffingsvrije vermogen

Voor wie in cryptocurrency belegt, is de belasting in box 3 uiterst relevant. Investeringen in Bitcoin en altcoins worden beschouwd als beleggingen en maken dus deel uit van je vermogen. Het is belangrijk om te weten dat in 2023 een heffingsvrij vermogen van 57.000 euro geldt. Het gedeelte van je vermogen dat deze grens overschrijdt, is belastbaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.