Wall Street worstelt terwijl rentes stijgen

CChristiaan 18 oktober 2023 23:31

De Amerikaanse aandelenmarkten daalden op woensdag 18 oktober 2023, te midden van toenemende spanningen in het Midden-Oosten en stijgende rentes. Een onderzoek van Bank of America voorspelt lagere rentes en inflatie in de VS in de komende twaalf maanden.

Dalende trends op de Amerikaanse aandelenmarkten

De Amerikaanse aandelenmarkten hadden het woensdagavond moeilijk, met de S&P 500, Dow Jones-index en Nasdaq, allemaal met verliezen. De S&P 500 en Dow Jones-index verloren respectievelijk 0,9% en 0,7%, terwijl de Nasdaq 1,1% lager lag. Deze dalende trend werd voornamelijk toegeschreven aan de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten en de stijgende rentes.

Voorspellingen van lagere rentes in de toekomst

Een recent onderzoek van Bank of America suggereert dat de rentes in de VS de komende twaalf maanden zullen dalen. Volgens het onderzoek verwacht bijna 80% van de respondenten dat de rentetarieven volgend jaar zullen dalen, terwijl de meerderheid van de respondenten denkt dat dit in het tweede en derde kwartaal zal plaatsvinden. Daarnaast wordt verwacht dat de rente op lange termijn ook zal dalen.

In september is het aantal afgegeven bouwvergunningen in de VS met meer dan 4% gedaald. Dit volgt op een trend van stijgende rentes en groeiende economische onzekerheid. Tegelijkertijd steeg het aantal in aanbouw genomen woningen met 7%, in lijn met de verwachtingen. Deze gegevens benadrukken de complexiteit van de huidige economische situatie in de VS.

Volatiliteit in de olieprijzen

Olieprijzen hebben een beweeglijke dag doorgemaakt, met flinke koersuitslagen. Een vat WTI-olie kostte 1,9% meer op 88,33 dollar. Dit komt naast de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten ook doordat de olievoorraden in de VS met bijna 4,5 miljoen vaten zijn gedaald. Deze factoren zorgen voor verdere onzekerheid op de wereldwijde energiemarkten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.