Wall Street worstelt onder druk van economische onzekerheid

HHenk 13 oktober 2023 21:02

De Amerikaanse aandelenmarkten hadden het moeilijk op vrijdag 13 oktober 2023, met indexen die overwegend lager noteerden. De onrust werd veroorzaakt door economische zorgen zoals stijgende inflatie, verslechterend consumentenvertrouwen en geopolitieke spanningen.

Amerikaanse beurzen noteren lager

Op vrijdag 13 oktober 2023 ervaarde Wall Street een moeilijke dag, met de meeste belangrijke indexen die lager noteerden. De S&P 500, een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse economie, daalde met 0,6 procent tot een niveau van 4.323,19. De Dow Jones Industrial Average, een andere prominente index, bleef stabiel op 33.635,00 punten. Tegelijkertijd zag de technologiegerichte Nasdaq een daling van 1,3 procent tot 13.404,70 punten.

Ondanks de algehele daling van de aandelenmarkten, werd er enige steun gevonden in de dalende obligatierentes in de VS. Na een piek van 4,85 procent vorige week, daalde de Amerikaanse tienjaarsrente tot 4,64 procent. Lagere obligatierentes kunnen gunstig zijn voor aandelenmarkten, omdat ze de kosten van lenen voor bedrijven verlagen en de aantrekkelijkheid van aandelen ten opzichte van obligaties vergroten.

Daling van het consumentenvertrouwen

Een ander punt van zorg voor de markten was de afname van het consumentenvertrouwen in de VS. Volgens de index van de Universiteit van Michigan daalde het vertrouwen van 68,1 tot 63,0, het laagste niveau sinds mei. Een afname in consumentenvertrouwen kan wijzen op verminderde consumentenuitgaven, wat een negatief effect kan hebben op bedrijfswinsten en in het verlengde daarvan op aandelenprijzen.

Stijgende inflatieverwachtingen zorgen voor onrust

Inflatiezorgen houden ook de markten in hun greep. De verwachting voor inflatie over de komende 12 maanden is gestegen tot 3,8 procent, een stijging van 0,6 procentpunt ten opzichte van eind september. Een toenemende inflatie kan leiden tot hogere kosten voor bedrijven en minder koopkracht voor consumenten, wat de bedrijfswinsten en aandelenprijzen kan drukken.

Ondanks de algemene trend van dalende aandelen, hadden sommige bedrijven een goede dag. Zo zagen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo hun aandelen stijgen na het bekendmaken van betere dan verwachte resultaten. Aan de andere kant stonden de aandelen van Ford en General Motors onder druk na dreigementen van nieuwe stakingen door de United Auto Workers (UAW) vakbond.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.