Wall Street veert op door dalende renteverwachtingen

HHenk 4 november 2023 07:02

Amerikaanse aandelenmarkten sloegen vrijdag een opwaartse trend in, gestimuleerd door dalende renteverwachtingen. Dit, ondanks een teleurstellend banenrapport en mogelijke aanhoudende inflatieproblemen.

Sterke start voor Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse beurzen maakten een sterke start in november na een zwakke prestatie in oktober. De S&P 500, Dow Jones en Nasdaq, drie toonaangevende indexen, zagen een respectievelijke stijging van 0,9 procent, 0,7 procent en 1,4 procent op de vrijdag. Justin Blekemolen, beleggingsspecialist bij online broker Lynx, merkte op dat de beurzen op weekbasis aanzienlijke winsten boekten met de S&P 500 en de Nasdaq die beide ongeveer 6 procent stegen, terwijl de Dow een solide groei van 5 procent zag.

Ondanks de positieve prestaties van de beurs, was het Amerikaanse banenrapport een tegenslag. Er werden in oktober slechts 150.000 nieuwe banen gecreëerd, terwijl economen een groei van 170.000 banen hadden voorspeld. De werkloosheid steeg bovendien licht van 3,8 naar 3,9 procent. De magere resultaten in het banenrapport hebben de verwachtingen voor een renteverhoging van de Federal Reserve (Fed) getemperd.

Dalende renteverwachtingen na banenrapport

Volgens Philip Marey van Rabobank maakt het banenrapport een renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering van de Fed minder waarschijnlijk. Hoofdeconoom Mark Zandi van Moody's is het hiermee eens en stelt dat het meest waarschijnlijke scenario is dat we gedaan hebben met de renteverhogingen. De FedWatch Tool van CME Group toont aan dat de meerderheid van de markt de eerste renteverlaging in mei 2024 verwacht.

Waarschuwing voor mogelijke renteverhoging

Ondanks de dalende renteverwachtingen, waarschuwde Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, voor de mogelijkheid dat de Fed de rentetarieven met nog eens 75 basispunten verhoogt vanwege aanhoudende inflatieproblemen. Hij riep bedrijven op om zich voor te bereiden op dit 'worst-case' scenario. Deze waarschuwing komt als een herinnering dat de huidige economische situatie nog steeds volatiel en onzeker is.

Op bedrijfsniveau, Apple, het duurste bedrijf ter wereld gemeten naar beurswaarde daalde met een half procent na een voorzichtige outlook. Restaurant Brands International, moederbedrijf van Burger King, zag de nettowinst krimpen, ondanks een hogere omzet in het derde kwartaal, wat leidde tot een daling van bijna 2 procent in het aandeel. Expedia zag een aanzienlijke stijging van bijna 19 procent na sterke resultaten en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar. Block, voorheen bekend als Square, zagen hun aandelen stijgen met bijna 11 procent nadat het bedrijf zijn jaarverwachtingen verhoogde en het derde kwartaal beter dan verwacht uitkwam.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.