Wall Street sluit de week waarschijnlijk lager af

HHenk 21 oktober 2023 07:02

Wall Street lijkt op weg naar een lager weekslot door oplopende rentes, hogere olieprijzen en het conflict in het Midden-Oosten. Dit ondanks hints dat de rentepauze wordt voortgezet en een tijdelijke daling van de olieprijzen.

Daling op de Amerikaanse beurzen

Vandaag zagen we een daling op de Amerikaanse beurzen. Met nog een paar uur handel te gaan, noteerde de S&P 500 een daling van 0,5 procent tot 4.256,78 punten. De Dow Jones index verloor 0,3 procent en kwam op 33.320,77 punten, terwijl de Nasdaq 0,7 procent lager noteerde op 13.087,24 punten.

Terughoudendheid op de markten

De markten waren vandaag minder geneigd om risico's te nemen. De oplopende rentes, hogere olieprijzen en het conflict in het Midden-Oosten zorgden voor deze terughoudendheid. Beleggers zijn voorzichtig geworden en houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Onzekerheid over voortzetting rentepauze

De tienjaarsrente in de VS, welke nauwlettend wordt gevolgd, prikte deze week even boven de 5 procent. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell kon de zorgen van beleggers hierover niet wegnemen, ondanks dat hij in een toespraak in New York hintte dat de rentepauze wordt voortgezet. Dit zorgde voor een zekere mate van onzekerheid onder beleggers.

Het conflict in het Midden-Oosten lijkt een nieuwe fase te hebben ingegaan, met een Israëlisch grondoffensief dat steeds dichterbij komt. Ondanks de angst voor een verdere escalatie en verspreiding van het conflict, daalde de prijs voor een vat WTI-olie met 0,3 procent naar 89,13 dollar. Dit toont aan dat de olieprijzen niet per se direct gekoppeld zijn aan geopolitieke risico's.

American Express zag zijn aandelen vandaag met ruim 3 procent dalen. Dit ondanks een hogere omzet in het derde kwartaal, aangedreven door klanten die meer uitgaven aan reizen, vermaak en restaurants. De winst lag ook hoger dan een jaar geleden en de resultaten overtroffen de verwachtingen. Dit toont aan dat zelfs positieve bedrijfsresultaten soms niet genoeg zijn om aandelenkoersen hoog te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.