Wall Street hervindt optimisme voorafgaand aan kwartaalresultaten techgiganten

CChristiaan 2 februari 2024 07:03

Wall Street vertoonde op donderdag een positieve tendens, waarmee een groot deel van de verliezen van de voorgaande dag werden uitgewist. De aandacht is sterk gericht op de aankomende kwartaalcijfers van techgiganten als Apple, Amazon en Meta Platforms.

Techgiganten onder druk

Het was een positieve dag voor Wall Street, met de S&P 500, de Dow Jones index en de Nasdaq die allemaal winsten boekten. Dit kwam ondanks de dreiging van een mogelijke verkoopgolf in technologie-aandelen, als techreuzen zoals Apple, Amazon en Meta Platforms (voorheen bekend als Facebook) niet spectaculair goede kwartaalcijfers rapporteren. Beleggers zijn naar verluidt op zoek naar de geringste fouten als een kans om uit de oververhitte tech rally te stappen, volgens Swissquote Bank.

Invloed van de Federal Reserve

Handelaren houden ook de Federal Reserve goed in de gaten, met name de mogelijke plannen om de rente te verlagen. Ondanks dat Fed-voorzitter Jerome Powell aangeeft dat een renteverlaging in maart 'niet het meest waarschijnlijke scenario' is, verwacht de vastrentende markt toch een renteverlaging in mei. Ook wordt er gerekend op 150 basispunten aan verlagingen in het hele jaar. Dit heeft mede geleid tot lagere aandelenkoersen op Wall Street.

Donderdagmiddag onthulde data dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS in de afgelopen week is gestegen, van 215.000 tot 224.000. Hoewel er een vrijwel stabiel niveau werd voorspeld, kan deze stijging een indicatie zijn van economische stabiliteit, aangezien dit betekent dat meer mensen naar werk zoeken en actief zijn in het arbeidsproces.

Groei in de Amerikaanse industrie

De inkoopmanagersindex van S&P Global toont aan dat de Amerikaanse industrie in januari opnieuw is gegroeid. Met een indexcijfer van 50,7 is dit de hoogste stand sinds september 2022. Econoom Chris Williamson van S&P Global gaf in een toelichting aan dat de 'fabrikanten het jaar vol goede moed begonnen zijn' en dat het optimisme onder bedrijven over het komende jaar is gestegen tot het hoogste niveau sinds begin 2022.

Daling in de ruwe olieprijs

In andere economische ontwikkelingen daalde de prijs van ruwe olie donderdag, met een settlement van 73,82 dollar per vat West Texas Intermediate, wat 2,7 procent goedkoper is. Berichten over een mogelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas veroorzaakten een verkoopgolf op de oliemarkt. Volgens Manish Raj van Velandera Energy Partners kan een wapenstilstand tussen Israël en Hamas positief zijn voor de verstoringen in de scheepvaart in de Rode Zee, die worden toegeschreven aan de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

In het bedrijfsnieuws gaat Zoom Video Communications opnieuw banen schrappen, met een inkrimping van het personeelsbestand met 2 procent. Aan de andere kant zag Shell, dat ook een Amerikaanse beursnotering heeft, zijn winst dalen, maar de daling was minder dan verwacht. Bovendien is Shell van plan om een aandeleninkoop van 3,5 miljard dollar te doen en gaat het dividend met 20 procent omhoog.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.