Waarom de Bitcoin koers daalt: angst voor inflatie bij de Amerikaanse centrale bank

CChristiaan 17 augustus 2023 20:12

De Bitcoin koers neemt een duik door zorgen over inflatie bij de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). De kans op nieuwe renteverhogingen lijkt een directe oorzaak te zijn van deze daling.

Inflatiezorgen drukken op Bitcoin koers

Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat de meeste deelnemers zich zorgen maken over een mogelijke opleving van de inflatie. Dit kan vragen om nieuwe renteverhogingen, wat niet gunstig is voor de Bitcoin koers. De huidige economische groei is sterker dan verwacht, wat de kans op een heropleving van inflatie vergroot. Voor de Federal Reserve zou een kleine economische achteruitgang zelfs gunstig zijn, om de inflatie te kunnen terugbrengen naar de doelstelling van 2,0 procent.

Meer renteverhogingen op de horizon

De laatste renteverhoging in juli 2023 bracht de rente naar het hoogste niveau sinds 2001. Uit de notulen van de Federal Reserve (FOMC Minutes) blijkt dat er mogelijk nog meer renteverhogingen aankomen. Op dit moment staat de rente op 5,50 procent. Neel Kashkari van de Minneapolis Federal Reserve heeft recentelijk aangegeven dat de inflatie nog altijd te hoog is. De markt verwacht echter dat de rentecampagne van de Federal Reserve voorbij is, met 87,5 procent kans op een rentepauze in september.

Mogelijke recessie kan correctie uitlokken

De recente macro-economische ontwikkelingen zijn vol onzekerheden. De Federal Reserve geeft aan dat er mogelijk meer renteverhogingen nodig zijn, maar de markt gelooft dat de rentecampagne voorbij is. De Bitcoin koers en de aandelenmarkten reageerden op deze onzekerheid met een daling. Gezien de agressieve rentecampagne die de Federal Reserve de afgelopen maanden heeft gevoerd, zou het niet gek zijn als er een correctie plaatsvindt. Deze correctie kan nog veel heftiger uitpakken als er ook nog een recessie opduikt, wat nog altijd niet uit te sluiten is.

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties staan momenteel op het hoogste niveau sinds 2008. Dit legt extra druk op de kapitaalmarkt. De rest van 2023 kan nog interessant worden, gezien deze ontwikkelingen. Het is duidelijk dat de situatie op macro-economisch gebied vol met onzekerheden zit. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de Bitcoin koers en de economische situatie in de Verenigde Staten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.