Waarom de aandelen van ASML, ASMI en Besi een flinke duik nemen

HHenk 20 juli 2023 11:17

De aandelen van de Nederlandse technologiebedrijven ASML, ASMI en Besi krijgen een flinke klap op de beurs. Welke factoren liggen hieraan ten grondslag en hoe reageren investeerders op deze ontwikkelingen?

Flinke daling voor AEX-chippers

De AEX-index, die de prestaties van de 25 meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse beurs weergeeft, toont een aanzienlijke daling in de waarde van de aandelen van ASML, ASMI en Besi. Deze drie technologiebedrijven, welke vaak Kwik, Kwek en Kwak worden genoemd, hebben te maken met respectievelijke dalingen van 4,1%, 5,1% en 3,0%. Deze dalingen volgen op negatieve resultaten van het tweede kwartaal van de Taiwanese chipgigant TSMC.

Tegenvallende kwartaalcijfers TSMC

De daling in aandelenwaarde van ASML, ASMI en Besi is deels te verklaren door de minder dan optimistische kwartaalcijfers van de Taiwanese chipreus TSMC. De resultaten kwamen later op de dag binnen dan verwacht en brachten geen positief nieuws. Het lijkt erop dat de cyclus van chipproductie een extra kwartaal nodig heeft om te draaien, wat een direct effect heeft op bedrijven in dezelfde sector, zoals ASML, ASMI en Besi.

Een andere factor die mogelijk bijdraagt aan de daling van de aandelen van ASML, ASMI en Besi is het feit dat deze bedrijven als 'duur' worden gezien in vergelijking met hun prestaties. Dit kan een rode vlag zijn voor investeerders en hen ertoe aanzetten hun investeringen in deze bedrijven te heroverwegen. Vooral ASMI en Besi worden als duurder beschouwd dan ASML, iets wat zelden wordt gezien en mogelijk tot bezorgdheid leidt onder beleggers.

Onzekerheid over omzet uit China

Hoewel ASML wordt gezien als een bedrijf dat minder gevoelig is voor de chipproductiecyclus, heeft het bedrijf toch een flinke klap gekregen. Een mogelijk verklaring hiervoor is dat TSMC, de grootste klant van ASML, een grote rol speelt in de prestaties van het bedrijf. Daarnaast is er onzekerheid over de voortzetting van de 24% omzet die ASML uit China haalt. Deze factoren kunnen bijdragen aan de daling van de aandelenwaarde van ASML.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.