Waarom blijven er miljoenen aan toeslagen onbenut? De complexiteit van de regels

CChristiaan 27 januari 2024 07:02

Miljoenen euro's aan landelijke toeslagen en gemeentelijke voorzieningen blijven ongebruikt vanwege de complexiteit van de aanvraagprocessen en de angst voor problemen. Dit artikel onderzoekt de redenen voor dit fenomeen en biedt suggesties voor mogelijke oplossingen.

De meest ongebruikte toeslagen en voorzieningen

Hoewel de huur- en zorgtoeslag vaak het meeste geld representeren, blijven ook veel gemeentelijke voorzieningen onbenut. Dit geldt bijvoorbeeld voor bijzondere bijstand en gemeentelijke studiefondsen voor jongeren met een handicap. Ook energietoeslagen blijven vaak onbenut, hoewel ze vaker in het nieuws zijn geweest en mensen dus waarschijnlijk beter op de hoogte zijn van hun bestaan.

Waarom mensen toeslagen niet aanvragen

De complexiteit van de aanvraagprocessen en de regels rondom toeslagen schrikken veel mensen af. Daarnaast zijn er ook veel mensen die bang zijn om in problemen te komen door het aanvragen van toeslagen. Daar komt bij dat veel mensen simpelweg niet bekend zijn met de toeslagen en voorzieningen waar ze recht op hebben, waardoor ze er geen gebruik van maken.

Online tools tegen onwetendheid

Er zijn verschillende online tools beschikbaar die mensen kunnen helpen om te bepalen waar ze recht op hebben en hoe ze dit kunnen aanvragen. Echter, ondanks de beschikbaarheid van deze hulpmiddelen, blijft onwetendheid een belangrijke reden waarom mensen geen gebruik maken van toeslagen en voorzieningen.

Het is moeilijk te bepalen hoeveel geld er daadwerkelijk ongebruikt blijft. De mensen die geen gebruik maken van toeslagen en voorzieningen zijn vaak niet zichtbaar in de statistieken. Een onderzoek van Independer schat echter dat er jaarlijks 100 miljoen euro aan zorgtoeslag ongebruikt blijft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.