Vooruitzichten AEX: Mengeling van sterke en zwakke bedrijfsresultaten

HHenk 4 augustus 2023 09:12

Dit artikel gaat over de huidige stand van zaken op de financiële markten met een speciale focus op de AEX. Er wordt gekeken naar diverse bedrijfsresultaten van grote spelers zoals Apple, Amazon, IMCD en Galapagos. Ook wordt er aandacht besteed aan het Amerikaanse banenrapport en de algemene economische situatie.

Huidige stand van de AEX

De AEX-indicatie staat op +0,4%. Dit komt door een mix van verschillende factoren, waaronder de verwerking van bedrijfsresultaten van Apple, Amazon, IMCD en Galapagos. Daarnaast heeft de Amerikaanse Payroll Report, een maandelijks rapport dat de groei van de werkgelegenheid in de VS aangeeft, ook invloed op de markt.

Apple rapporteerde gemengde cijfers in hun recentste verslag. Er was minder omzet uit de verkoop van iPhones en Macs, maar er werd meer omzet gemaakt uit wearables en services. De resultaten waren lager dan verwacht in de VS en Azië, maar hoger in Europa en China. Dit geeft een gemengd beeld van de huidige situatie van Apple op de wereldmarkt.

Sterke prestaties van Amazon

Amazon heeft uitstekende cijfers voor het tweede kwartaal gerapporteerd, die op alle punten de verwachtingen overtroffen. De outlook en de groei van hun clouddiensten, met een toename van 12%, waren bijzonder sterk. Dit toont aan dat Amazon nog steeds een sterke speler is op de wereldmarkt, ondanks de uitdagingen van de pandemie.

Het Amerikaanse Payroll Report, dat maandelijks de groei van de werkgelegenheid in de VS aangeeft, heeft een grote invloed op de financiële markten. Paradoxaal genoeg kan goed nieuws, zoals een sterke groei van de werkgelegenheid, door de markten als negatief worden gezien omdat het kan leiden tot hogere rentetarieven. Omgekeerd kan slecht nieuws, zoals een zwakke groei van de werkgelegenheid, als positief worden gezien omdat dit kan leiden tot lagere rentetarieven.

Vooruitzichten van de AEX

Ondanks de gemengde bedrijfsresultaten en economische indicatoren, zijn de vooruitzichten van de analisten voor de AEX niet veel veranderd. Er is een algemeen gevoel van onzekerheid, aangezien de omzet- en winstverwachtingen niet overtuigend willen stijgen. Dit suggereert dat de markten nog steeds te maken hebben met aanzienlijke onzekerheid en volatiliteit.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.