Voortdurende daling van huizenprijzen in Nederland

HHenk 22 augustus 2023 08:03

Volgens de nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijven de Nederlandse huizenprijzen dalen. Juli markeert de zesde maand op rij waarin de prijzen jaar-op-jaar afnamen.

Consistente daling van huizenprijzen

De huizenprijzen in Nederland zijn in juli op jaarbasis net zo hard gedaald als in juni, zo meldt het CBS. Dit markeert de zesde maand op rij waarin de prijzen op jaarbasis een daling laten zien. Het is belangrijk om deze trend in de gaten te houden, aangezien veranderende huizenprijzen een significant effect kunnen hebben op de economie.

Na een piek in augustus 2022, die volgde op een stijging van bijna een decennium sinds het dieptepunt in 2013, hebben de huizenprijzen een dalende trend ingezet. Dit kan wijzen op een mogelijke correctie in de huizenmarkt, die op zijn beurt de verkoop van huizen kan beïnvloeden.

Maandelijkse prijsverandering: een zilveren randje?

Ondanks de jaar-op-jaar daling, toonden de maandelijkse cijfers voor juli een stijging van 0,5 procent in de prijzen. Dit kan een positief teken zijn, dat de markt zich mogelijk aanpast aan de dalende trend op jaarbasis. Het is echter te vroeg om definitieve conclusies te trekken, aangezien deze maandelijkse fluctuaties normaal zijn in de huizenmarkt.

Verkoop van woningen: Reflectie van de markt

In juli werden 14.925 woningtransacties geregistreerd, wat een daling van ruim 9 procent betekent ten opzichte van een jaar eerder. Deze afname van de woningverkoop is waarschijnlijk te wijten aan de dalende huizenprijzen. Potentiële kopers kunnen aarzelen om in deze onzekere marktomstandigheden te investeren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.