Voorbeurs: een mix van hoop en vrees met het oog op komende cijfers

CChristiaan 13 oktober 2023 09:02

De financiële markten zijn nerveus in de aanloop naar nieuwe cijfers. De AEX-indicatie is -0,3% en Wall Street toont een nerveuze stemming. Belangrijke cijfers van onder andere TomTom en NSI staan op de agenda. Hoe zullen de markten hierop reageren?

AEX en Wall Street reageren nerveus

De AEX laat een daling zien van 0,3% na een nerveus rondje op Wall Street. De beurzen reageerden sterk op de recente Treasury-veiling, en de S&P 500 Index nam op een bepaald moment een duik van 1,2%. Het is duidelijk dat beleggers nog steeds gespannen zijn door de huidige economische situatie, wat zich vertaalt in onvoorspelbare bewegingen op de markten. Deze onzekerheid wordt verder versterkt door de verwachte cijfers van grote bedrijven zoals TomTom en NSI.

Start van het cijferseizoen

Het cijferseizoen is in volle gang, met belangrijke updates van grote spelers zoals TomTom, NSI en verschillende Amerikaanse grootbanken. Beleggers zullen deze cijfers nauwlettend in de gaten houden, aangezien ze een indicatie kunnen geven van de huidige economische situatie en mogelijk toekomstige marktbewegingen. Het wordt interessant om te zien hoe de markten op deze cijfers reageren en of ze de huidige nerveuze stemming kunnen verminderen.

Ook de Aziatische markten blijven niet onberoerd in deze nerveuze tijden. Vooral in Hong Kong zijn de effecten duidelijk zichtbaar, waar de markt een daling toont van 2,2%. Bovendien krimpt de Hang Seng Tech Index met maar liefst 3,5%. Dit zijn significante bewegingen die aantonen dat ook de Aziatische markten de gevolgen ondervinden van de huidige financiële onrust.

Volatiliteit stijgt, obligatiemarkt blijft stabiel

De volatiliteit op de markten, gemeten door de CBOE VIX Index, stijgt met 3,7% naar 16,7. Dit geeft wederom een duidelijke indicatie van de huidige nervositeit onder beleggers. Daarentegen daalt de BofA MOVE Index, die de volatiliteit in de obligatiemarkt meet, met 0,6% naar 126,4. Dit suggereert dat de onrust zich voornamelijk concentreert op de aandelenmarkten, terwijl de obligatiemarkten wat stabieler lijken te zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.