Vlakke start verwacht voor AEX te midden van naderende wereldwijde rentebesluiten

CChristiaan 20 september 2023 09:37

De Amsterdamse beurs lijkt woensdag een vlakke opening te krijgen in afwachting van wereldwijde rentebesluiten. Dit gebeurt terwijl de inflatie hoog blijft en er zorgen zijn over de toekomstige acties van de Federal Reserve.

Vlakke AEX start en komende rentebesluiten

Tegelijkertijd met de verwachting van een vlakke opening van de AEX, kijkt de financiële wereld met spanning uit naar aankomende rentebesluiten van centrale banken wereldwijd. Het eerste besluit komt vanavond van de Federal Reserve. Hoewel de markt ervan uitgaat dat de rentes ongewijzigd blijven, kan de Fed de deur openen voor meer verhogingen in toekomstige bijeenkomsten, vanwege aanhoudende hoge inflatie.

Drie aandachtspunten bij Fed's rentebesluit

Volgens analisten richten beleggers hun aandacht op drie specifieke punten met betrekking tot de Federal Reserve. Ten eerste de toon die Fed-voorzitter Jerome Powell zal aanslaan tijdens de persconferentie na het rentebesluit. Het tweede punt van aandacht is de zogenaamde dot plot en in hoeverre er minder kans is op renteverlagingen in 2024 en daarna. Tot slot zijn ook de economische verwachtingen van de Fed van belang voor de beleggers.

Verwachte stabilisatie van de olieprijs

De olieprijs is een andere belangrijke factor die de financiële markten beïnvloedt. Na drie dagen van stijgingen en na het bereiken van nieuwe toppen eerder op de dag, sloot de olieprijs dinsdag lager. Ondanks deze daling, gaf de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, tijdens een interview met CNBC aan dat ze verwacht dat de olieprijs zal stabiliseren.

Naast de ontwikkelingen op de financiële markten is er ook aandacht voor specifiek bedrijfsnieuws. Zo rekent CTP voor 2024 op een aangepaste EPRA winst van 0,80 tot 0,82 euro per aandeel. Dit zou een stijging zijn ten opzichte van de 0,72 euro per aandeel die CTP voor dit jaar verwacht. Daarnaast is er nieuws dat maaltijdbezorgers Doordash, Uber Eats en GrubHub, onderdeel van Just Eat Takeaway, New York City kunnen aanklagen voor de 'fee caps' die de stad oplegde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.