Verwachte daling AEX door onzekerheid over inflatie en olieprijs

HHenk 13 september 2023 08:52

De AEX wordt verwacht lager te openen door zorgen over het inflatiecijfer uit de VS en stijgende olieprijzen. Daarnaast hebben teleurstellende bedrijfsresultaten van Oracle en Apple mogelijk ook invloed op de markt.

AEX verwacht te openen met verlies

De Amsterdamse beurs lijkt woensdag lager te openen. Met de markt die in afwachting is van de Amerikaanse inflatiecijfers en de stijgende olieprijzen, wordt er een lagere opening verwacht. De futures op de AEX noteren voorafgaand aan de openingsgong tot 0,5 procent in het rood. Dit is een voortzetting van de trend van dinsdag, waarbij de hoofdgraadmeter al 0,3 procent lager eindigde.

Inflatiecijfers hebben grote invloed op de markt

Beleggers kijken met spanning uit naar de inflatiecijfers vanuit de VS, aangezien deze mogelijk gevolgen kunnen hebben voor het beleid van de Federal Reserve. De markt is angstig voor een meer havikachtige houding van de Fed, wat zou kunnen betekenen dat ze de rente gaan verhogen. Analisten van Sevens Report Research beschouwen een kerninflatiestijging van 0,2 procent of minder in augustus als een positief inflatierapport. Alle ogen zijn dus gericht op deze cijfers.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag in het rood, mede door teleurstellende bedrijfsresultaten. Softwarebedrijf Oracle maakte omzetcijfers bekend die onder verwachting waren en de presentatie van de nieuwe iPhone 15 van Apple werd lauw ontvangen. De vraag is of deze nieuwe versie aantrekkelijk genoeg is om consumenten over te halen hun oude model in te ruilen. Daarnaast kampt Apple met tegenwind in China, waar de overheid het gebruik van iPhones ontmoedigt en Huawei zich weer roert als concurrent.

Olieprijs bereikt hoogste niveau van het jaar

De olieprijs maakte dinsdag een flinke sprong en bereikte daarmee het hoogste niveau van dit jaar. De markt is bezorgd dat de verlenging van de productieverlagingen door grote olieproducerende landen zal leiden tot een wereldwijd tekort aan olie in het vierde kwartaal. Een oktober-future West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 1,8 procent hoger op 88,84 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit was de hoogste settlement sinds 11 november 2022.

Volgens het jaarverslag van Ahold Delhaize zijn enkele van hun Amerikaanse onderdelen aangeklaagd in verband met de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Eerder meldde de Amerikaanse supermarktuitbater Kroger een schikking van ruim 1,2 miljard dollar in deze zaak. Ahold Delhaize beweert echter dat de aanklachten ongegrond zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.