Vertrouwen in Amerikaanse economie bereikt tweejarig hoogtepunt

CChristiaan 31 januari 2024 07:02

Het consumentenvertrouwen in de Amerikaanse economie heeft in januari een aanzienlijke stijging laten zien, bereikend hiermee het hoogste niveau in twee jaar, volgens gegevens van The Conference Board.

Bemoedigende stijging in consumentenvertrouwen

In januari is er een flinke stijging waargenomen in het consumentenvertrouwen in de Amerikaanse economie. Volgens de gegevens van The Conference Board, een onafhankelijk onderzoeksbedrijf, heeft het vertrouwen het hoogste niveau bereikt in de afgelopen twee jaar. Dit is een positief teken voor de economische vooruitzichten van het land, aangezien een hoger consumentenvertrouwen meestal gepaard gaat met verhoogde consumentenuitgaven, wat een belangrijke motor is voor economische groei.

The Conference Board heeft een specifieke consumentenvertrouwenindex die de algemene perceptie van de economische omstandigheden weerspiegelt. In december stond deze index op 108,0, maar in januari steeg deze naar 114,8. Dit markeert de derde opeenvolgende maand van stijging, wat wijst op aanhoudend optimisme onder consumenten over de economische vooruitzichten.

Lagere inflatie en verwachte renteverlagingen achter stijging

Volgens The Conference Board kan de stijging in het consumentenvertrouwen waarschijnlijk worden toegeschreven aan de lagere inflatie en de verwachting van dalende rentes. Dit suggereert dat consumenten optimistischer zijn over hun koopkracht en financiële toekomst, wat een positieve invloed kan hebben op hun bereidheid om te besteden en dus op de algehele economie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.