Verplichte naleving van de Travel Rule voor Britse cryptovalutabedrijven

HHenk 3 september 2023 10:14

Vanaf 1 september moeten cryptovalutabedrijven in het Verenigd Koninkrijk zich houden aan de zogenoemde Travel Rule, een wereldwijde poging van de Financial Action Task Force (FATF) om anti-witwas- en anti-terrorismefinancieringsregels toe te passen op blockchain-activiteiten.

Implementatie van de Travel Rule door FATF

De Travel Rule is een nieuw geïmplementeerde regel door de Financial Action Task Force (FATF) die alle cryptovalutabedrijven in het Verenigd Koninkrijk verplicht stelt om informatie over zowel binnenlandse als internationale transacties te verzamelen, te controleren en te delen. Dit wordt voornamelijk gedaan om witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen te gaan. De UK's Financial Conduct Authority (FCA) zal deze regel handhaven en van in het VK gevestigde Virtual Asset Service Providers (VASPs) eisen dat zij dit doen voor alle transacties naar een bedrijf dat gevestigd is in het VK of in een ander land dat de Travel Rule heeft geïmplementeerd, volgens een verklaring van de FCA.

Ondanks het belang van de Travel Rule zijn er aanzienlijke uitdagingen verbonden aan de implementatie ervan. Volgens Jordan Wain, UK Public Policy Lead bij Chainalysis, moeten bedrijven relevante Travel Rule-informatie verzamelen en een methode creëren om transfers die niet aan de vereiste criteria voldoen, te vertragen, af te wijzen of te blokkeren. Bovendien benadrukte Aja Heise, Senior Compliance Officer bij XBTO, dat de Travel Rule slechts een van de vele complexe regelgevende vereisten is waaraan instellingen moeten voldoen.

Privacyzorgen rondom de Travel Rule

De implementatie van de Travel Rule roept ook vragen op over privacy en de beveiliging van persoonlijke gegevens. Simon Lelieveldt, in een artikel gepubliceerd op Bitcoin Focus, uitte zijn bezorgdheid over de Europese versie van de Travel Rule en de mogelijke inbreuk op fundamentele privacyrechten. De nieuwe EU-verordening vereist dat aanbieders van virtuele activa persoonlijke gegevens voor alle transacties delen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Dit roept vragen op over de privacy van gebruikers en de beveiliging van hun persoonlijke gegevens.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.