Verhoogde bankenbelasting en belastingmaatregelen raken ABN AMRO en ING, maar de impact blijft beheersbaar

HHenk 28 september 2023 09:12

De verhoogde bankenbelasting en de belastingmaatregelen hebben een betekenisvolle, maar niet al te grote impact op ING en ABN AMRO volgens Berenberg. Ondanks de verliezen blijven beide banken veerkrachtig.

Bankenbelasting en belastingmaatregelen raken banken

Berenberg, een gerenommeerd financieel onderzoeksbureau, stelt dat de verhoogde bankenbelasting en de afgeschafte belastingvrijstelling voor aandeleninkopen een betekenisvolle, maar geen immense klap zijn voor ING en ABN AMRO. Hoewel deze maatregelen de winst per aandeel van de banken in de komende jaren kunnen drukken, is de impact niet catastrofaal. Het is niet de ideale situatie voor de banken, maar ze zijn veerkrachtig genoeg om deze uitdaging aan te gaan.

Verwachte winstdaling voor ING en ABN AMRO

De nieuwe beleidsmaatregelen kunnen de winst per aandeel voor ING tussen 4 en 9 procent drukken in 2024, terwijl ABN AMRO een daling van 3 tot 5 procent kan verwachten. Ondanks deze dalingen, houden de banken stand. Het is belangrijk om op te merken dat deze cijfers schattingen zijn en dat de werkelijke impact afhankelijk zal zijn van verschillende factoren, waaronder de algehele economische omstandigheden.

Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer voor het voorstel voor extra belasting op banken, zijn er nog steeds politieke hindernissen te overwinnen. Politieke leiders zoals Minister van Financiën Sigrid Kaag en premier Mark Rutte hebben hun bezwaren geuit. Het voorstel moet ook nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, wat kan leiden tot verdere aanpassingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.