Veerkrachtige groei van 4% in Amerikaanse economie, verwachtingen voor renteverhoging nemen toe

HHenk 17 oktober 2023 18:02

Volgens recente analyses van ING-economen, heeft de Amerikaanse economie in het derde kwartaal mogelijk met 4% gegroeid. De sterke detailhandelsverkopen en hardnekkige inflatie bevorderen dit beeld, terwijl verwachtingen voor verdere renteverhogingen toenemen.

Detailhandelsverkopen boosten economische groei

De recente opwaartse trend in de Amerikaanse detailhandelsverkopen, samen met bijgestelde cijfers van augustus, schetsen een beeld van een sterke economische groei van 4% op jaarbasis in het derde kwartaal. Economen van ING, die deze analyse hebben gedaan, geloven dat deze groei mede te danken is aan de robuuste prestaties van de detailhandel in het land.

Ondanks mogelijke uitdagingen in de toekomst, wijst econoom James Knightley erop dat de consumentenuitgaven naar verwachting sterk zullen blijven. Dit positieve sentiment in de consumptie kan een buffer vormen tegen eventuele economische tegenwind die op komst zou kunnen zijn. Het belang van consumentenuitgaven in de economische groei mag niet worden onderschat, omdat dit een belangrijke indicator is voor de algehele economische gezondheid.

Verwachtingen van renteverhoging nemen toe

Hoewel de Federal Reserve mogelijk geen noodzaak ziet voor verdere renteverhogingen, zijn renteverlagingen ook niet waarschijnlijk. Dit betekent dat de huidige rente mogelijk stabiel blijft. Echter, de kans dat de Fed de rente in december verhoogt, wordt nu geschat op 46%. Deze stijging, van een eerdere schatting van iets meer dan 30%, benadrukt de toenemende verwachtingen voor een strikter monetair beleid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.