VanEck wijzigt aanvraag spot bitcoin ETF

CChristiaan 30 oktober 2023 12:34

Vermogensbeheerder VanEck heeft een aangepaste aanvraag ingediend voor een spot bitcoin ETF bij de Amerikaanse toezichthouder SEC, wat wijst op mogelijke onderhandelingen tussen vermogensbeheerders en toezichthouders.

VanEck dient gewijzigde aanvraag in

In een recente verandering van tactiek heeft vermogensbeheerder VanEck op 27 oktober een gewijzigde aanvraag ingediend voor een spot bitcoin ETF bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit is een belangrijke stap in de evolutie van de bitcoin ETF en kan wijzen op veranderende houdingen en benaderingen binnen de financiële sector.

Volgens Scott Johnsson, een vooraanstaande financiële expert, wijst de aangepaste aanvraag van VanEck op een nieuwe benadering van financiering. Johnsson meent dat de financiering van de filing zal worden afgehandeld met bitcoin zelf, in plaats van contant geld zoals gebruikelijk is bij andere spot bitcoin ETF-voorstellen. Dit kan een belangrijke verschuiving betekenen in de manier waarop ETF's worden gefinancierd en gevalideerd.

Directe bitcoin-investering voorgesteld

De gewijzigde aanvraag van VanEck stelt een directe investering in bitcoin voor door middel van hun spot bitcoin ETF. Dit verschilt aanzienlijk van bestaande ETF's, die tot nu toe alleen op futures zijn gebaseerd. De SEC heeft tot op heden alleen futures-gebaseerde ETF's goedgekeurd. Als deze aanvraag wordt aanvaard, zou het een enorme verandering betekenen in de manier waarop investeerders kunnen investeren in en interacteren met bitcoin.

VanEck is de nieuwste toevoeging aan een groeiende lijst van vermogensbeheerders die hun aanvragen voor een spot Bitcoin ETF bijstellen. Recentelijk hebben ook Bitwise Asset Management, ARK Invest en 21Shares hun aanvragen aangepast. Dit suggereert mogelijk een trend van onderhandelingen tussen vermogensbeheerders en toezichthouders om de weg vrij te maken voor een grotere acceptatie van dit soort financiële instrumenten.

SEC stelt beslissing over spot Bitcoin ETF's uit

Ondanks de stroom van aangepaste aanvragen, heeft de Amerikaanse SEC nog niet besloten over een aantal voorgestelde spot bitcoin ETF's, waaronder die van BlackRock, Invesco, Bitwise, VanEck en Valkyrie. De uitgestelde beslissing betekent niet noodzakelijkerwijs een afwijzing, maar duidt op een grondige beoordeling van de potentiele implicaties en risico's die dit soort producten met zich meebrengen voor investeerders en de markt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.