Utah man schikt voor $2,5 miljoen na Bitcoin zwendel

CChristiaan 9 september 2023 17:32

De in Utah gevestigde Jacob Orvidas heeft een schikking bereikt met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en gaat $2 miljoen terugbetalen aan investeerders na een Bitcoin zwendel, plus een boete van $500.000. Hij heeft ook een handels- en registratieverbod van tien jaar gekregen.

Bitcoin zwendelaar treft schikking met CFTC

Jacob Orvidas, een inwoner van Utah, heeft een schikking bereikt met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Orvidas zal $2 miljoen terugbetalen aan de investeerders die hij bedrogen heeft en een boete betalen van $500.000 voor zijn rol in een Bitcoin zwendel. Bovendien is Orvidas door de CFTC geschorst van handelen en registratie voor een periode van tien jaar.

Valse beloftes en fictieve spreadsheets gebruikt in zwendel

Orvidas wist investeerders te overtuigen om deel te nemen aan een Bitcoin beleggingsfonds van $2 miljoen. Hij gebruikte vervalste spreadsheets en maakte valse beloften om zijn zwendel geloofwaardig te maken. Toen het grootste deel van het geïnvesteerde geld verloren ging, loog hij over de redenen voor zijn onvermogen om uit te betalen aan zijn investeerders.

Onjuiste informatie gebruikt om investeerders te lokken

Eén van de onjuiste claims die Orvidas gebruikte om investeerders te lokken, was de verklaring dat een klant $100.000 in Bitcoin en contant geld had geïnvesteerd en een uitbetaling van $2,7 miljoen had ontvangen. Volgens de CFTC was deze informatie echter volkomen onjuist.

Orvidas heeft de feiten en juridische bevindingen toegegeven, maar heeft het totale bedrag dat moet worden terugbetaald aan de deelnemers van het fonds niet erkend. De zaak werd gezamenlijk onderzocht door de Securities and Exchange Commission (SEC) en de CFTC.

Als reactie op deze en andere vergelijkbare gevallen heeft de CFTC een waarschuwing aan investeerders uitgegeven. De commissie benadrukt het belang van het controleren van de registratiestatus van beleggingsfondsen en waarschuwt voor de risico's van winsten die te mooi lijken om waar te zijn in de wereld van cryptocurrency investeringen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.