Turbulente dag op de beurs: Adyen en Besi krijgen klappen

CChristiaan 18 september 2023 18:37

Het was een roerige dag op de beurs, waarbij de AEX-index een verlies van 0,8% noteerde. Grote verliezers van de dag waren Adyen en Besi, terwijl Shell een klein plusje wist te behalen dankzij de stijgende olieprijzen.

Adyen en Besi hard geraakt op de beurs

De AEX-index begon de dag op een positieve noot, maar de winsten verdampten in de loop van de dag, resulterend in een verlies van 0,8%. De chipfabrikanten hadden het moeilijk, met ASMI, ASML en Besi die allemaal in het rood eindigden. Besi had het het zwaarst met een verlies van 4,0%. Betalingsverwerker Adyen kon niet ontsnappen aan de negatieve trend en zag zijn aandelenkoers met 6% dalen, waardoor het terugviel naar het niveau van maart 2020.

Shell profiteert van stijgende olieprijzen

Ondanks de algemene dalende trend op de beurs, wist Shell een klein plusje te behalen. Dit werd voornamelijk gedreven door de voortdurende stijging van de olieprijzen. Daarnaast werd de Euro sterker en bleef de olieprijs stijgen, wat bijdroeg aan de relatief gunstige positie van Shell ten opzichte van andere bedrijven.

Prosus in zwaar weer na ontslag CEO

Prosus, het Zuid-Afrikaanse technologiebedrijf, had een moeilijke dag op de beurs met een dalende koers. De situatie werd verder verergerd door het ontslag van CEO Bob van Dijk bij moederbedrijf Naspers. Hoewel er geen officiële reden voor zijn vertrek werd gegeven, is er gespeculeerd dat er meningsverschillen waren tussen Van Dijk en Naspers' grootaandeelhouder Koos Bekker.

De Belgische investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren kreeg een winstdaling van 40% voor de kiezen. Hoewel dit op het eerste gezicht dramatisch lijkt, is het minder ernstig wanneer rekening wordt gehouden met het uitzonderlijk goede jaar in 2022 en de sterke fluctuaties in de palmolieprijzen. De winstdaling is dan ook voornamelijk een weerspiegeling van deze factoren en niet per se een teken van slechte prestaties van het bedrijf zelf.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.