Toenemende volatiliteit en druk op de beurs: een analyse

HHenk 18 augustus 2023 08:57

Met een kijk op belangrijke financiële indicatoren zoals de AEX, volatiliteit en bedrijven zoals Adyen en Tesla, bekijken we de huidige onrust op de financiële markten. Tegelijkertijd proberen we de mogelijke impact hiervan op de toekomstige handelsdagen te voorspellen.

Lichte daling in AEX na negatieve signalen

De AEX, een belangrijke Nederlandse aandelenindex, ziet een lichte daling na negatieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten en China. De Chinese economie heeft een grote invloed op mondiale financiële markten, en slecht nieuws uit het land kan soms leiden tot onzekerheid en volatiliteit op andere markten.

Geen paniek ondanks recente AEX-daling

Hoewel de recente daling van de AEX heeft geleid tot enige bezorgdheid onder beleggers, is er geen reden tot paniek. De 'indexschade', oftewel de daling van de index ten opzichte van zijn piek, is nog steeds beheersbaar en er zijn geen duidelijke signalen dat een aanzienlijke verdere daling op handen is.

Adyen, een Nederlands fintechbedrijf, heeft een opmerkelijke koershistorie. Vijf jaar geleden ging het naar de beurs met een koers van €250. Sindsdien heeft het bedrijf een aantal ups en downs gekend, maar het blijft een belangrijk aandeel in de AEX.

Zelfs voor bedrijven als Tesla, dat bekend staat om zijn sterke groeifocus ten koste van winst en marges, lijkt de huidige markt minder vergevingsgezind. Dit kan een signaal zijn van veranderende beleggersprioriteiten, mogelijk als gevolg van de huidige economische omstandigheden.

Stijgende rentes als belangrijke marktverstorende factor

De stijgende rentes in zowel de VS als Duitsland (en bij uitbreiding Nederland) worden gezien als de grootste boosdoener voor de huidige marktonrust. Deze stijging van de langetermijnrente geeft aan dat beleggers meer rendement eisen voor het nemen van risico's, wat kan wijzen op grotere economische onzekerheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.