Toenemende Bitcoin-adoptie in Turkije door stijgende inflatie

HHenk 3 september 2023 18:52

Een recent onderzoek van KuCoin laat zien dat de adoptie van Bitcoin en andere cryptovaluta in Turkije toeneemt te midden van een periode van hoge inflatie. Bijna 52% van de Turkse bevolking is inmiddels bekend met crypto, een stijging ten opzichte van de 40% van 18 maanden geleden.

Groeiende crypto-acceptatie in Turkije

De groeiende acceptatie van cryptovaluta in Turkije is zichtbaar in een recent onderzoek uitgevoerd door KuCoin, de vijfde grootste crypto-exchange ter wereld. Het rapport, gebaseerd op de antwoorden van 500 respondenten, onderstreept de toenemende belangstelling voor en acceptatie van digitale munten als een middel om inflatie het hoofd te bieden, vooral aangezien de Turkse lira meer dan de helft van haar waarde heeft verloren tegenover de Amerikaanse dollar.

Investeringsmotieven in cryptovaluta

Het rapport werpt licht op de redenen waarom Turken investeren in cryptovaluta. Een meerderheid van 58% ziet het als een langetermijninvesteringsstrategie om rijkdom op te bouwen. Daarnaast beschouwt 37% van de respondenten cryptovaluta als een veilige waardeopslag, vooral in het licht van de inflatie in het land.

Populaire keuze: Bitcoin

Het KuCoin-onderzoek toont ook aan dat Bitcoin de meest populaire keuze blijft onder de crypto-investeerders in Turkije, met 71% van de beleggers die aangeven het te bezitten. Daarnaast kiest 45% van de respondenten voor andere cryptovaluta zoals Ethereum en stablecoins.

Interessant is ook dat het aantal vrouwelijke crypto-investeerders in Turkije groeit. Van de crypto-investeerders tussen de 18 en 30 jaar is bijna de helft (47%) vrouwelijk. Daarnaast is het duidelijk dat mond-tot-mondreclame een belangrijke rol speelt bij de adoptie van cryptovaluta, met 57% van de respondenten die aangaven geïnspireerd te zijn door vrienden en familie.

Ondertussen is de Turkse regering ook bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munteenheid, de Digitale Lira. Dit maakt deel uit van een bredere trend van overheden wereldwijd die experimenteren met centrale bank digitale valuta (CBDC's) als reactie op het groeiende belang van cryptovaluta.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.