Toename crypto hacks: Wallets geplunderd met kwetsbaarheid in software

HHenk 13 augustus 2023 09:01

Een ernstige kwetsbaarheid in walletsoftware heeft hackers toegang gegeven tot verschillende crypto wallets, resulterend in bijna een miljoen dollar aan diefstal. Het aantal crypto hacks neemt weer toe na een relatief rustige periode eerder dit jaar.

Kwetsbaarheid in walletsoftware misbruikt

Er is recent een ernstige kwetsbaarheid ontdekt in walletsoftware die de toolkit Libbitcoin gebruikt. Deze kwetsbaarheid stelt hackers in staat om de private keys in de wallets te ontfutselen. De wallets die Libbitcoin Explorer 3 en aanverwante versies gebruiken, zijn met name kwetsbaar. Hackers kunnen een pseudo-random number generator gebruiken om de beveiligingssleutels te kraken en vervolgens toegang krijgen tot de walletinhoud. Van hieruit kunnen de coins verplaatst worden. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling in de wereld van cryptocurrencies en vraagt om dringende actie en onderzoek.

Grote diefstal door wallet kwetsbaarheid

Het is nog onduidelijk welke walletproviders precies getroffen zijn door de kwetsbaarheid. Wat we wel weten is dat wallets die Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin, Solana, Litecoin, Bitcoin Cash, Zcash en bepaalde andere cryptocurrencies ondersteunen, al getroffen zijn. Volgens blockchain-beveiligingsbedrijf SlowMist hebben de hackers al 900.000 Amerikaanse dollar aan bitcoin weten te stelen. Deze informatie is reeds geregistreerd bij het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid en draagt het kenmerk CVE-2023-39910.

Na een relatief rustige periode in de crypto wereld begin dit jaar, lijken hackers weer actiever te worden. In het tweede kwartaal zijn er alweer grote bedragen in cryptocurrencies gestolen. Zo is het veelgebruikte bridge-protocol Multichain gehackt voor tientallen miljoenen dollars in crypto. Het decentralized finance (DeFi) protocol Curve Finance verloor ook tientallen miljoenen. Hoewel een deel van de gestolen bedragen inmiddels weer zijn teruggevonden, is nog steeds een groot deel in handen van de aanvallers. Dit zijn verontrustende tekenen die wijzen op een toename van crypto hacks.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.