Tijdelijke verwijdering van MetaMask uit Apple's App Store: wat is er gebeurd?

HHenk 14 oktober 2023 22:36

Op 14 oktober was de MetaMask-app enkele uren niet beschikbaar in de Apple App Store, waardoor vragen werden gesteld over de relatie tussen grote techbedrijven en crypto-applicaties. Maar wat is de reden achter de tijdelijke verwijdering en hoe heeft dit invloed op de gebruikers?

Tijdelijke verdwijning van MetaMask uit App Store

De MetaMask-app, die claimt meer dan 30 miljoen gebruikers te hebben, verdween op 14 oktober voor een paar uur uit de Apple App Store. Dit zorgde voor nieuwe zorgen over de relatie tussen grote technologiebedrijven en crypto-applicaties. MetaMask is een platform waarmee gebruikers kunnen interacteren met een breed scala aan gedecentraliseerde Web3-applicaties (DApps), waarvan de belangrijkste functie het zijn van een portemonnee is.

Apple's beleid als oorzaak van verwijdering

De reden achter de tijdelijke verwijdering van MetaMask lijkt te liggen in Apple's servicebeleid. Volgens de richtlijnen van de marktplaats zijn apps niet toegestaan om 'niet-gerelateerde achtergrondprocessen' uit te voeren, zoals cryptocurrency mining. Dit incident doet denken aan de eerdere confrontatie van MetaMask met Google Play in december 2019, toen MetaMask werd geschorst wegens vermeende schending van Google's financiële richtlijnen, die cryptocurrency mining op mobiele apparaten verbiedt.

Uitdagingen voor cryptobedrijven door Apple's beleid

Apple's richtlijnen vereisen dat app-ontwikkelaars 30% van de transactie-inkomsten delen. Dit vormt een obstakel voor cryptobedrijven die mogelijkheden willen bieden aan iOS-gebruikers om niet-vervangbare tokens (NFT's) te kunnen kopen. Het is belangrijk voor bedrijven in de cryptowereld om zich aan deze regels te houden, aangezien het niet naleven ervan kan leiden tot verwijdering uit de App Store.

Als eigenaar van de App Store heeft Apple het laatste woord over welke apps worden aangeboden. Apps die niet voldoen aan de door Apple gestelde richtlijnen, kunnen worden verwijderd. Er zijn in het verleden al verschillende apps verwijderd of geschorst op basis van deze richtlijnen, om uiteenlopende redenen, variërend van veiligheidsoverwegingen tot overtreding van specifieke servicebeleidslijnen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.