Teleurstellende resultaten ondanks overwegend positieve bedrijfscijfers

HHenk 9 augustus 2023 13:37

De recente kwartaalcijfers van Europese bedrijven worden beschouwd als 'teleurstellende meevallers', ondanks dat veel bedrijven de winstverwachtingen in het tweede kwartaal hebben overtroffen. De teleurstelling groeit vanwege matige prognoses voor de tweede helft van het jaar.

Zwakkere vooruitzichten ondanks positieve kwartaalcijfers

Ondanks het feit dat veel bedrijven de winstverwachtingen voor het tweede kwartaal hebben verslagen, zijn de markten teleurgesteld over zwakkere vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. Deze teleurstellende meevallers zijn precies wat analisten bij Deutsche Bank hadden voorspeld in hun vooruitblik op het cijferseizoen.

Bedrijven die de kwartaalverwachtingen hebben overtroffen, hebben een lichte stijging van hun aandelenwaarde gezien, boven de gemiddelde stijging van de Euro Stoxx 600 op de dag van de bekendmaking van de cijfers. Echter, deze stijging was slechts 0,3 procent hoger. Bedrijven die de verwachtingen niet haalden, zagen hun aandelen met 1,8 procent dalen ten opzichte van de index.

Meerderheid bedrijven presteert beter dan verwacht

Tot dusver heeft 75 procent van de Europese bedrijven hun kwartaalcijfers gepubliceerd. Van deze bedrijven heeft 63 procent beter gepresteerd dan aanvankelijk werd verwacht. De winsten kwamen gemiddeld 3 procent hoger uit dan verwacht, hoewel dit historisch gezien 4 procent is.

Verwachtingen voor de tweede jaarhelft bijgesteld

Ondanks de overwegend positieve resultaten in het tweede kwartaal, geven de toekomstprognoses van bedrijven aanleiding tot bezorgdheid. De algemene consensus is nu dat de winsten in de tweede helft van het jaar met 9 procent zullen dalen ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft geresulteerd in een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.