Technische aandelen stuwen de AEX boven de 800 punten

HHenk 28 januari 2024 07:02

Dankzij technische aandelen is de Amsterdamse beurs de afgelopen week sterk gestegen, waarbij de AEX voor het eerst sinds eind 2021 weer boven de 800 punten uitkwam. Ondanks enkele negatieve berichten zetten positieve resultaten van bedrijven zoals ASML de toon.

De AEX breekt door de 800 punten

De Amsterdamse beurs heeft de afgelopen week een indrukwekkende prestatie geleverd. Onder leiding van de zogenaamde 'chippers', bedrijven die zich bezighouden met de productie van halfgeleiders, steeg de AEX-index voor het eerst sinds eind 2021 weer boven de 800 punten. Deze opmerkelijke prestatie is mede te danken aan de sterke prestaties van deze chipbedrijven, die ook de week ervoor al uitblonken.

Investeerders in de Amsterdamse aandelenmarkt reageerden enthousiast op de recente resultaten van ASML. Dit Nederlandse high-tech bedrijf is een grote speler op het gebied van chipproductie en speelt een belangrijke rol in de huidige digitale economie. Daarnaast werden de cijfers van Netflix, het Amerikaanse streamingbedrijf, ook positief ontvangen door de markt. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de positieve stemming op de beurs.

Er is ook goed nieuws vanuit Azië. Volgens een rapport van persbureau Bloomberg overweegt de Chinese overheid om een omvangrijk stimuleringspakket in te zetten om de aandelenmarkten te stabiliseren. Dit pakket zou een waarde hebben van ongeveer 278 miljard dollar. Door deze maatregel zou de Chinese economie een boost kunnen krijgen, wat op zijn beurt weer positief kan uitwerken op de wereldwijde financiële markten.

Beleid van centrale banken onder de loep

Naast bedrijfsresultaten en economische maatregelen was er ook aandacht voor het beleid van de centrale banken. De Europese Centrale Bank (ECB) kwam afgelopen donderdag met een rentebesluit, wat altijd een belangrijk moment is voor beleggers. De rentestand bepaalt namelijk voor een groot deel hoe aantrekkelijk het is om te investeren in aandelen, obligaties en andere financiële producten.

ASML voert AEX aan met sterke winst

Een van de grote winnaars van de afgelopen week was ASML. Dit technologiebedrijf, dat een van de zwaargewichten in de AEX-index is, zag zijn aandelenkoers met meer dan 16 procent stijgen. Het bedrijf staat bekend om zijn technologie voor de productie van halfgeleiders, een cruciaal onderdeel voor veel elektronische apparaten. De sterke prestatie van ASML droeg in belangrijke mate bij aan de stijging van de AEX.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.