Striktere Russische sancties stuwen de olieprijs

HHenk 13 oktober 2023 13:57

De olieprijzen zijn sterk gestegen na aanscherping van de Amerikaanse sancties op de export van Russische olie, temidden van geopolitieke spanningen en de oorlog in Oekraïne.

Sancties drijven olieprijzen op

De aanscherping van de Amerikaanse sancties op de export van Russische olie heeft geleid tot een scherpe stijging van de olieprijzen. De maatregel is bedoeld om de oliewinsten van Rusland te drukken en zo de financiering van de oorlog te frustreren. Dit heeft de toch al nerveuze oliemarkt, die wordt beïnvloed door diverse geopolitieke spanningen, verder op scherp gezet.

Oorlog in Oekraïne en Israël beïnvloeden olieprijzen

Naast de aangescherpte sancties, hebben ook de oorlog in Oekraïne en de ontwikkelingen in Israël een aanzienlijke invloed op de olieprijzen. Deze geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid op de oliemarkt, wat leidt tot prijsstijgingen. Hoe langer deze situaties voortduren, hoe meer druk er op de olieprijzen komt te liggen.

De stijgende olieprijzen worden weerspiegeld in de kosten van ruwe olie. De prijs voor een vat WTI steeg met 4,0 procent naar 86,21 dollar en die voor Brent met 3,8 procent naar 89,30 dollar. Deze prijsstijgingen zijn een direct gevolg van de aangescherpte sancties en de voortdurende geopolitieke spanningen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.