Storingen vaker dan beloofd: geldautomaten van Geldmaat vaak defect

CChristiaan 20 oktober 2023 07:02

Geldautomaten van Geldmaat hadden vorige maand vaker storingen dan de banken hadden beloofd, met gemiddeld 1 op de 20 machines defect. Een tekort aan onderdelen en onverwachte problemen hebben bijgedragen aan de toenemende storingen.

Geldautomaten te vaak in storing

In de afgelopen maand waren er meer storingen bij de automaten van Geldmaat dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was een op de twintig automaten defect. Dit is een duidelijke overschrijding van de norm die de banken voor 2023 hebben vastgesteld. Het bedrijf Geldmaat, dat het beheer en het onderhoud van de automaten voor de drie grote banken verzorgt, bevestigt deze toename in storingen.

Onderdelentekort veroorzaakt storingen

Volgens Peggy Corstens van Geldmaat is een van de voornaamste oorzaken van de storingen het gebrek aan bepaalde onderdelen. De situaties die storingen veroorzaken waren niet voorzien, wat het probleem nog gecompliceerder maakt. In sommige gevallen duurt het langer dan wenselijk om de automaten te repareren vanwege de lange levertijden van de benodigde onderdelen.

Nieuwe wet voor betere dienstverlening

Het ministerie van Financiën werkt aan een wet om de dienstverlening van de banken te verbeteren en ze te dwingen hun geldautomaten beter beschikbaar te maken. Het ministerie betreurt het dat de dienstverlening niet op orde is en neemt stappen om te zorgen dat consumenten beter worden bediend.

De beschikbaarheid van geldautomaten is de afgelopen jaren afgenomen doordat banken filialen hebben gesloten en geldautomaten hebben verwijderd. Dit heeft geleid tot een gebrekkige dienstverlening, waarbij consumenten soms ver moeten reizen om geld op te nemen. Banken hebben afgesproken dat van de overgebleven automaten gemiddeld niet meer dan 2,5 procent buiten werking mag zijn, maar de werkelijkheid is anders.

De Nederlandsche Bank houdt de situatie in de gaten en spreekt de betrokken partijen aan, maar heeft niet de bevoegdheid om maatregelen op te leggen. Het is dus aan de banken zelf om de problemen op te lossen en hun beloften aan de klanten na te komen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.