Stijgende en dalende spelers op de AEX: een update

HHenk 30 oktober 2023 18:34

Volatiliteit blijft hoog in de huidige financiële markten. We bespreken hier de recente ontwikkelingen met betrekking tot enkele prominente spelers op de AEX, waaronder Wolters Kluwer, Signify, Fugro en anderen.

AEX worstelt ondanks positieve economische indicatoren

De AEX lijkt de laatste maanden nauwelijks van zijn plek te komen en heeft ondanks een openingswinst opnieuw verloren. Tegen de verwachtingen in presteert de Duitse economie beter dan voorspeld, met een krimp van slechts 0,3% in het derde kwartaal en een stabiele inflatie in plaats van de verwachte stijging. Deze factoren lijken echter weinig impact te hebben op de AEX, die nu op het laagste niveau staat sinds begin dit jaar.

Mogelijke renteverlaging in 2024 volgens ABN Amro

Beleggers houden hun adem in voor het Fed-rentebesluit dat komende woensdag wordt verwacht. Hoewel het algemeen wordt aangenomen dat de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel zal houden op 5,50%, is er speculatie over mogelijke hints naar toekomstige renteverlagingen. In dit verband heeft ABN Amro aangegeven dat zij verwachten dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank in maart 2024 de rente zullen verlagen.

Wolters Kluwer, Signify en Fugro scoren hoog op AEX

Binnen de AEX valt op dat de meeste aandelen omhoog gaan. Wolters Kluwer, dat zijn 50-jarige beursverjaardag viert, is met een stijging van 1,4% de grootste stijger. Signify, dat de markt wist te verrassen met een toename van hun marges in het derde kwartaal, en Fugro, dat sterke derdekwartaalcijfers rapporteerde, behaalden ook winst.

Intel en TomTom zien aandelen stijgen

In het licht van de recente resultaten hebben zowel Intel als TomTom stijgingen in hun aandelenkoersen meegemaakt. Ondanks een druk op de omzet in het derde kwartaal, werd Intel's prestaties beter dan verwacht ontvangen door beleggers. Ondertussen heeft TomTom aangekondigd dat het voor €50 miljoen aan eigen aandelen koopt, wat ongeveer 7% van de totale marktkapitalisatie uitmaakt.

Supermarktketen Ahold maakt een grote stap met de overname van het Roemeense Profi Rom voor een bedrag van €1,3 miljard. Deze aankoop komt overeen met ongeveer 5% van Ahold's marktkapitalisatie. Echter, analisten van Jefferies verwachten dat deze overname slechts een positieve bijdrage van 2% aan de winst per aandeel zal leveren, wat enige vragen oproept.

Het was een moeilijke dag voor ArcelorMittal, die de grootste daling binnen de AEX rapporteerde. Dit volgt na een tragisch ongeluk in een kolenmijn in Kazachstan, waarbij minimaal 42 mensen omkwamen. Dit nieuws woog zwaar op het aandeel en maakte van het staalbedrijf de grootste daler van de dag.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.