Stijgende AEX en rustige week op de beurs: een overzicht

CChristiaan 26 november 2023 15:31

Afgelopen week zagen we een stijging van de AEX en relatieve rust op de financiële markten. De uitslag van de verkiezingen had weinig impact, terwijl technologiegiganten en de Amerikaanse economie diverse uitdagingen ondervonden. Hier is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

AEX stijgt in rustige week

Ondanks een relatief kalme week op de financiële markten, zag de AEX een stijging van 0,9 procent. De index sloot op vrijdag op 765,66 punten, wat een stijging betekent ten opzichte van de vorige week, toen de index op 758,59 punten eindigde. Dit toont aan dat, ondanks de rust op de markten, er nog steeds beweging is in de AEX.

Hoewel de politiek een grote invloed kan hebben op de financiële markten, lijkt de uitslag van de recente Tweede Kamerverkiezingen weinig invloed te hebben gehad op de Nederlandse beurs. Dit kan erop wijzen dat beleggers mogelijk al hadden geanticipeerd op de uitslag, of dat ze de gevolgen van het verkiezingsresultaat nog niet volledig in kaart hebben gebracht.

Volgens Simon Wiersma, investment manager bij ING, waren de handelsvolumes op de Europese beurzen afgelopen week aanzienlijk lager dan normaal. De reden hiervoor zou de viering van Thanksgiving in de Verenigde Staten zijn, gevolgd door Black Friday. Deze Amerikaanse feestdagen hebben doorgaans invloed op de handelsactiviteit op wereldwijde beurzen.

Impact van exportbeperkingen op Nvidia

Chipgigant Nvidia, met zijn potentieel op het gebied van kunstmatige intelligentie, kon de Nasdaq vorige week geen boost geven. Hoewel de omzet en winst hoger waren dan verwacht in het derde kwartaal, waarschuwde het bedrijf dat exportbeperkingen voor China een negatieve impact kunnen hebben op de resultaten van het vierde kwartaal. Dit toont aan dat zelfs technologiegiganten zoals Nvidia niet immuun zijn voor economische en geopolitieke uitdagingen.

Fed houdt vast aan restrictief monetair beleid

De notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), gaven aan dat het monetaire beleid waarschijnlijk strak zal blijven. Dit betekent dat er geen aanwijzingen waren voor een spoedige verlaging van de rentetarieven. Dit kan van invloed zijn op de financiële markten, aangezien de rentetarieven van de Fed de kosten van lenen beïnvloeden, wat weer invloed heeft op de investeringsactiviteiten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.