Stieren heersen de beurs - maar voor hoelang?

HHenk 1 augustus 2023 11:58

Met wereldwijde economie die met recessie lijkt te flirten, lijkt de beurs toch in de positieve zone te blijven. Maar met statistieken die vaak tegenstrijdig zijn, is het moeilijk te voorspellen hoe lang deze stieren de beurs zullen domineren.

Beursstatistieken: een gecompliceerd doolhof

Statistieken en voorspellingen met betrekking tot de beurs kunnen vaak verwarrend zijn. Hoewel er een hoge zekerheidsgraad is, is er altijd een andere statistiek die het tegendeel beweert. De kansen op stijging variëren op dagelijkse basis van 51% tot 99% op lange termijn (twintig jaar of langer). Echter, deze cijfers zijn slechts indicatief en moeten met een korrel zout worden genomen.

Hoewel de wereldwijde economie momenteel flirt met een recessie, zoals blijkt uit de inkoopmanagersindices, is er formeel nog geen sprake van een recessie. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, aangezien marktschommelingen vaak worden beïnvloed door de perceptie van economische stabiliteit. Ondanks de dreiging van een recessie houden de stieren stand op de beurs.

Dow Jones en zijn weerstand tegen recessies

Als het gaat om het weerstaan van recessies, heeft de Dow Jones Industrial Average het langste track record. Ondanks recessies draaien koersen bijna altijd, een fenomeen dat consistent is gebleken sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de koersen vorig jaar al zijn gedraaid, blijft de vraag of we een wereldwijde recessie en bijbehorende koersdaling zullen zien.

Risicobereidheid en zijn invloed op de markt

De bereidheid om risico's te nemen speelt dit jaar geen rol in de vraag of de markten blijven stijgen. Het kan echter worden gezien als een valse indicator, aangezien op het dieptepunt van een recessie iedereen bearish zou moeten zijn. Het antwoord op deze vraag is pas duidelijk als de koerswinst al is gerealiseerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.