Spanningen in het Midden-Oosten duwen AEX omlaag

HHenk 13 oktober 2023 18:42

De aanhoudende onrust in het Midden-Oosten heeft zijn weerslag op de financiële markten, met een duidelijke invloed op de AEX. Ook de dreiging van inflatie en renteveranderingen speelt een rol in het huidige financiële landschap.

Midden-Oosten conflict verhoogt spanningen op financiële markten

Het Midden-Oosten is een broeinest van politieke onrust en dit heeft onvermijdelijk invloed op de financiële markten. Israël bereidt zich voor op een mogelijke invasie van de Gazastrook, een ontwikkeling die de spanningen in de regio verder opvoert. Dit nieuws heeft al een impact op de beurzen wereldwijd en leidt tot een vlucht naar veiligheid onder beleggers.

In tijden van onzekerheid en volatiliteit zoeken beleggers vaak toevlucht in 'veilige havens'. Dit leidt tot een daling van de rentes en een stijging van de goud- en olieprijzen. De olieprijs wordt ook beïnvloed door de verhoogde Amerikaanse sancties op Russische olie.

Inmenging van Iran in conflict kan olieprijs omhoog stuwen

De financiële wereld kijkt met argusogen naar het Midden-Oosten en de mogelijkheid dat Iran bij het conflict betrokken raakt. Dit zou een enorme impact kunnen hebben op de olieprijs, die volgens Bloomberg Economics tot wel $150 per vat kan stijgen. Dit zou ook een negatieve impact hebben op de wereldwijde economische groei.

Stagflatie en geopolitieke spanningen drukken op Damrak

De situatie op het Damrak was somber, met toenemende spanningen in het Midden-Oosten en een stijgende olieprijs die een negatief effect hadden op de beurs. Daarnaast is er sprake van stagflatie in de eurozone, een situatie waarbij de inflatie stijgt, terwijl de economische groei stagneert.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.