
De verwachte afkoeling van de Amerikaanse inflatie bleef deze week uit, wat vragen oproept over mogelijke verdere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Beursexperts Gökhan Erem en Michael Nabarro geven inzicht in de belangrijke koersniveaus om in de gaten te houden voor de rente en de aandelenmarkt.
Hooggespannen verwachtingen over inflatie tegengevallen
Beleggers waren deze week optimistisch gestemd, in de hoop dat de Amerikaanse inflatiecijfers een teken van afkoeling zouden laten zien. Dit zou betekenen dat de Amerikaanse centrale bank klaar zou zijn met het verhogen van de beleidsrente, wat gunstig zou zijn voor aandelen. Echter, de werkelijkheid bleek anders te zijn, wat tot onzekerheid leidt over toekomstige renteverhogingen.
De bekende maatstaf voor inflatie, de Amerikaanse consumentenprijsindex, toonde in augustus 2023 een stijging van 0,6 procent vergeleken met juli. Ook de index voor producentenprijzen liet een stijging zien, met een plus van 0,7 procent vergeleken met de maand ervoor. Het lijkt erop dat de dip van de zomer van 2023 achter ons ligt en dat de cijfers van augustus tot de hoogste van de afgelopen twaalf maanden behoren.
De recente inflatiecijfers suggereren dat de inflatoire prijsontwikkelingen nog steeds spelen. Dit zet vraagtekens bij de optimistische verwachtingen dat de Federal Reserve klaar zou zijn met het verhogen van de beleidsrente. Het feit dat de olieprijs de afgelopen weken gewoon verder is gestegen, versterkt deze zorgen.
Technisch beeld wijst op meer rentestijgingen
Vanuit technisch perspectief is er geen reden om te denken dat we het einde van de rentestijgingen hebben bereikt. De koers van de 10-jaars staatsobligatie is verder gedaald, wat betekent dat de 10-jaars staatsrente is gestegen tot 4,3 procent. Dit is in lijn met de verwachtingen van twee weken geleden. Een verdere daling van de koers kan leiden tot een renteschot tot 4,5 tot 5 procent.
S&P 500 momentum verslapt ondanks opwaartse trend
Op de aandelenmarkt wijst de brede S&P 500 index nog steeds op een primaire en secundaire opwaartse trend. Echter, op tertiair niveau wordt een correctie waargenomen. Dit kan leiden tot de vorming van een lagere top, wat het spannend maakt voor beleggers. Met het verslappen van het momentum van de S&P 500, rijst de vraag wie het aandurft om meer geld in aandelen te steken in de komende maanden.