Slimme eindejaarsbewegingen voor minder vermogensbelasting in 2024

HHenk 28 oktober 2023 12:47

Met het nieuwe jaar in zicht, is het tijd om na te denken over fiscale strategieën om uw vermogensbelasting in box 3 te minimaliseren. Het juiste beheer van uw spaargeld, beleggingen en schulden kan resulteren in aanzienlijke belastingbesparingen.

Slim plannen voor fiscale voordelen

Het juiste beheer van uw vermogen kan u helpen om fiscaal gezien geld te besparen. Door slim te schuiven met uw vermogen, bijvoorbeeld door grote uitgaven naar voren te halen, belastingvrij te schenken of schulden vervroegd af te lossen, kunt u minder belasting betalen in box 3. Het is ook gunstig voor uw toeslagen als uw vermogen op 1 januari 2024 lager is.

Druk de waarde van uw vermogen vóór 2024

Het is cruciaal om het bedrag op uw betaalrekening en de waarde van spaargeld, beleggingen, cryptovaluta en vakantiehuis, waarover u belasting moet betalen in box 3, te verminderen. Hoewel er een vrijstelling is, die volgend jaar 57.000 euro bedraagt, moet u nog steeds afrekenen met de fiscus over elke euro boven die grens. Het belastingtarief gaat omhoog van 32% naar 34%.

Extra aflossen op uw hypotheek

Een gevestigde methode om uw vermogen te verminderen is door extra af te lossen op uw hypotheek, bij voorkeur op het aflossingsvrije deel. Als de hypotheekrente die u betaalt hoger is dan de rente die u nu op een spaarrekening krijgt, kan dat gunstig uitpakken. Het leidt tot lagere maandlasten en een lagere restschuld in het geval van een aflossingsvrije hypotheek. Zorg er echter voor dat u onder het bedrag blijft dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Als u al plannen heeft voor grote aankopen, zoals een keuken, nieuwe auto of elektrische fiets, kan het slim zijn om nog voor de jaarwisseling in actie te komen, zodat uw spaarsaldo aanzienlijk lager wordt. Elke bespaarde euro is immers meegenomen. Giften overwegen is ook een optie. Door een gift daalt uw vermogen en zijn giften aftrekbaar van uw inkomen als deze bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 1 procent van uw verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro.

Belastingvrije schenkingen

Een andere bewezen methode om uw vermogen te verlagen is een belastingvrije schenking. Hierdoor bent u minder vermogensbelasting verschuldigd en betalen uw erfgenamen na uw overlijden minder erfbelasting. Ouders mogen aan hun kind dit jaar 6.035 euro belastingvrij schenken. Voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 2.418 euro.

Aflossen van schulden

Als uw vermogen boven de vrijstelling voor de vermogensbelasting uitkomt, kan het handig zijn om ook wat schulden te hebben. Deze kunt u immers aftrekken van uw vermogen in box 3. Echter, het is het beste om zoveel mogelijk kleine schulden en niet-aftrekbare schulden af te lossen vóór 1 januari.

Veel Nederlanders hebben te weinig pensioen opgebouwd, daarom kan het een goed idee zijn om fiscaal vriendelijk te sparen of beleggen om dat tekort (jaarruimte genoemd) weg te werken. Hiervoor moet u geld storten op een lijfrentespaarrekening, -beleggingsrekening of -verzekering. U hoeft gedurende de opbouwperiode geen vermogensbelasting te betalen over het opgebouwde saldo en mag u de inleg aftrekken van uw belastbaar inkomen in box 1.

Een andere optie die u zou kunnen overwegen is om voor de jaarwisseling extra contant geld op te nemen. Dit jaar is 596 euro (of 1.192 euro bij een fiscaal partnerschap) vrijgesteld van vermogensbelasting. Als u veel geld heeft, kunt u de oprichting van een spaargeld-BV overwegen. Er zijn echter allerlei regels aan verbonden, dus zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent voordat u deze stap neemt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.