Shell sluit omvangrijke gasovereenkomst met Qatar

CChristiaan 18 oktober 2023 15:27

Shell heeft een belangrijke gasdeal gesloten met QatarEnergy, waarbij het bedrijf jaarlijks 3,5 miljoen ton LNG zal kopen. Deze overeenkomst, die in 2026 ingaat, zal 27 jaar duren en draagt bij aan de energiezekerheid in Europa.

Shell's grote LNG-aankoop

Shell heeft met QatarEnergy een belangrijke overeenkomst gesloten voor de aankoop van liquified natural gas (LNG). Volgens de deal zal Shell jaarlijks 3,5 miljoen ton LNG aanschaffen, wat de energiezekerheid in Europa aanzienlijk kan verbeteren.

Langdurige overeenkomst van start in 2026

Deze omvangrijke overeenkomst tussen Shell en QatarEnergy zal een looptijd van 27 jaar hebben en is gepland om in 2026 van start te gaan. Deze lange termijn overeenkomst versterkt de positie van Shell in de energiemarkt en vergroot de energiezekerheid in Europa.

Het LNG, dat door Shell zal worden aangekocht, is afkomstig van de North Field East en North Field South projecten in Qatar, waar Shell aandelen in heeft. Het gas zal vanaf Qatar verscheept worden naar de haven van Rotterdam, wat de levering en distributie ervan aanzienlijk vergemakkelijkt.

Verhoogde energiezekerheid in Europa

Minister Al-Kaabi van Qatar gaf in een toelichting aan dat deze samenwerking zal bijdragen aan de leveringszekerheid van energie in Europa. Door de omvang en duur van deze overeenkomst zal Europa kunnen rekenen op een stabiele en betrouwbare energietoevoer.

Ondanks de grote omvang van de deal, werden er geen financiële details gedeeld door Shell of QatarEnergy. Dit laat de exacte waarde van de overeenkomst onbekend, maar gezien de omvang en duur wordt aangenomen dat het om een aanzienlijk bedrag gaat.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.