Shell doet afstand van zijn belang in Masela voor 650 miljoen dollar

HHenk 25 juli 2023 10:37

Shell heeft aangekondigd zijn belang van 35 procent in het productiecontract Masela in Indonesië te verkopen aan PT Pertamina Hulu Energi en Petronas Masela. De transactie ter waarde van 650 miljoen dollar wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Shell verkoopt zijn belang in Masela

Shell heeft aangekondigd een stap terug te doen in de Indonesische energiemarkt. Het bedrijf gaat zijn belang van 35 procent in het productiecontract Masela verkopen aan PT Pertamina Hulu Energi en Petronas Masela. De deal, die naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar wordt afgerond, heeft een waarde van 650 miljoen dollar. Deze beweging kan worden gezien als een poging van Shell om zijn portfolio te stroomlijnen en zich te concentreren op andere, potentieel meer winstgevende projecten.

Betalingsstructuur van de deal

De betalingsstructuur van de deal is in twee delen opgesplitst. Shell ontvangt een eerste betaling van 325 miljoen dollar, met de mogelijkheid van een extra betaling van 325 miljoen dollar wanneer de definitieve investeringsbeslissing over het Abadi-gasproject is genomen. Dit laat zien dat er nog een aantal voorwaarden zijn die moeten worden vervuld voordat de volledige betaling kan worden gerealiseerd. Het biedt Shell ook een mate van zekerheid over toekomstige inkomsten uit dit project.

Na de bekendmaking van de verkoop, heeft de aandelenkoers van Shell een lichte daling laten zien. Dinsdagochtend daalde de prijs van het aandeel met 0,5 procent. Dit kan worden geïnterpreteerd als een reactie van de markt op het nieuws. Hoewel de daling klein is, toont het aan dat beleggers nog steeds de impact van deze aankondiging op de algehele bedrijfsstrategie van Shell en de toekomstige winstgevendheid aan het beoordelen zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.