Rustige inflatie stuwt AEX naar 800 punten

HHenk 28 juli 2023 18:32

De AEX lijkt een opmars te maken, mede dankzij een dalend inflatiecijfer. Grote spelers zoals Adyen en Prosus dragen bij aan deze positieve trend, terwijl enkele partijen zoals Signify onverwacht goed presteren.

Dalende inflatie ondersteunt AEX

De AEX-index lijkt niet meer te kunnen dalen, met een stijging van 0,3% bij de opening. Dit positieve momentum wordt versterkt door de daling van de PCE prijsindex, een belangrijke inflatie-indicator, tot het laagste niveau in twee jaar. Dit wijst op een verzwakking van de consumenteninflatie, een gegeven dat Fed-voorzitter Jerome Powell scherp in de gaten houdt. Hoe lager deze inflatie, hoe groter de kans dat de Amerikaanse centrale bank zijn monetaire beleid versoepelt, wat gunstig is voor de beurskoersen.

Zwaargewichten sturen AEX de goede kant op

Betalingsspecialist Adyen, die goed is voor 5,7% van de AEX, is een van de belangrijkste drijvende krachten achter het positieve beurssentiment. Het is daarmee het zesde zwaarst wegende aandeel binnen de hoofdindex. Andere zwaargewichten zijn Shell, ASML en Unilever, met een indexgewicht dat varieert van 14% tot 16%. Ook Chinese aandelen liggen goed in de markt, wat Prosus ten goede komt. Deze Zuid-Afrikaanse holding is een bekende grootaandeelhouder van Tencent.

Signify verrast ondanks tegenvallende outlook

Signify, het lichtbedrijf dat voorbeurs werd getipt om bijna 4% hoger te sluiten, bewees het tegendeel met een opvallend sterke prestatie, ondanks hondsberoerde resultaten over het tweede kwartaal en een tegenvallende outlook. Waar het bedrijf bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers nog hintte op verbetering in de tweede jaarhelft, bleef deze positieve noot nu achterwege. De enige verklaring die wij hiervoor kunnen verzinnen, is dat de nodige ellende al in de koers zit verwerkt. Met een multiple van 8,4 keer de verwachte winst over boekjaar 2024 behoort Signify tot de laagst gewaardeerde aandelen van het Damrak.

Unibail-Rodamco-Westfield, beter bekend als 'Unibail', heeft reden om optimistisch te zijn over de halfjaarcijfers. Het aan Euronext Parijs genoteerde fonds ziet ruimte om de winstprognose voor het hele jaar naar boven bij te stellen. Er wordt nu gedacht aan de bovenkant van de range van €9.30 tot €9.50 voor de winst per aandeel dit jaar. Echter, het desinvesteringsprogramma van de onderneming verloopt minder vlot dan gehoopt, wat de beurskoers zou kunnen opkrikken. Beleggers reageren dan ook gelaten op de cijfers.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.