Rusland stelt tegoedenruil voor met het Westen

CChristiaan 26 augustus 2023 16:37

Moskou biedt aan om bevroren tegoeden van westerse investeerders te deblokkeren in ruil voor Russische tegoeden die door het Westen zijn bevroren. Deze voorstel komt te midden van internationale spanningen en sancties.

Voorstel voor tegoedenruil van Moskou

De Russische centrale bank heeft een voorstel gedaan om de bevroren tegoeden van westerse investeerders te deblokkeren. Deze tegoeden zijn voornamelijk van investeerders die effecten in Rusland hadden, en van ondernemers in Rusland met roebelrekeningen. In ruil hiervoor wil Moskou dat de bevroren tegoeden van Russen in de EU worden vrijgegeven. Sanctie-expert Heleen Over de Linden ziet dit als een interessant voorstel van Moskou, maar twijfelt aan de haalbaarheid ervan.

Geen overleg over voorstel

Hoewel het voorstel van Moskou een strategische zet lijkt te zijn, ziet Over de Linden het niet snel gebeuren. De implementatie van een dergelijke ruil vereist overleg en coördinatie tussen de Russische autoriteiten en de EU. Tot nu toe lijkt er geen contact te zijn geweest over dit voorstel, met name met Clearstream in Brussel, die cruciaal is voor de uitvoering van de ruil.

Volgens Over de Linden kan het voorstel van de Russische regering ook worden gezien als een positief gebaar richting de eigen bevolking en ondernemers. Veel Russische beleggers en de centrale bank hebben last van de bevroren tegoeden. De regering zou denken dit op een juridisch correcte manier te kunnen regelen door een ruil voor te stellen, maar zonder overleg zal dit moeilijk te realiseren zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.