Recordverhoging zorgpremie: Wat moet je weten?

HHenk 19 oktober 2023 18:57

Met een aankomende recordverhoging van de zorgpremie, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de veranderingen. De zorgpremie voor 2024 zal binnen een maand bekend worden gemaakt door alle zorgverzekeraars. Wat moet je weten over deze verhoging?

Recordverhoging zorgpremie bij DSW

Alle zorgverzekeraars zullen hun zorgpremies voor het jaar 2024 binnenkort bekendmaken. Een voorbeeld hiervan is zorgverzekeraar DSW die een recordverhoging heeft aangekondigd. Vanaf 2024 zullen hun klanten 149 euro per maand betalen, wat 11,50 euro meer is dan wat ze nu doen. Dit is de grootste stijging in de zorgpremie sinds het huidige zorgpremiestelsel in 2006 werd ingevoerd.

Noodzaak van verandering in zorgbetaalbaarheid

De stijgende zorgpremie wordt voornamelijk veroorzaakt door de grenzen die zijn bereikt op het gebied van zorgbetaalbaarheid. Zorgverzekeraar DSW heeft een duidelijke noodoproep gedaan voor drastische veranderingen om de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst te kunnen garanderen. Zonder deze noodzakelijke veranderingen kan de zorgpremie blijven stijgen, waardoor de zorg mogelijk onbetaalbaar wordt voor sommige groepen.

De zorgpremie verhoging werd ook besproken in de Tweede Kamer, waar zorgminister Ernst Kuipers verklaarde dat de verhoging waarschijnlijk niet te voorkomen is. Deze verklaring is in lijn met de verwachtingen van het kabinet, zoals vermeld in de Miljoenennota. Hieruit blijkt dat het kabinet uitgaat van een maximale stijging van de zorgpremie van 12 euro per maand.

Overwegingen bij het kiezen van een zorgverzekering

Bij het kiezen van een zorgverzekering zijn er enkele punten om in gedachten te houden. Ten eerste zal de zorgpremie stijgen, maar vergeet niet dat dit kan variëren per zorgverzekeraar. Het is altijd een goed idee om te vergelijken. Ook moet men rekening houden met het eigen risico, dat tot 2026 vast staat op 385 euro. Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de zorgtoeslag, die voor alleenstaanden stijgt tot 127 euro per maand en voor gezinnen tot 243 euro.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.