Recordhoogte van 33 biljoen dollar: VS worstelt met nationale schuld

CChristiaan 19 september 2023 09:47

Voor het eerst in de geschiedenis is de Amerikaanse nationale schuld boven de 33 biljoen dollar uitgekomen. Deze enorme stijging, samen met de huidige hoge rentes, baart zorgen over de grootste 'kredietbubbel' in de menselijke geschiedenis.

VS wordt getroffen door recordhoge schuld

De Verenigde Staten maken momenteel een ongekende financiële situatie door. De nationale schuld van het land is gestegen tot een recordhoogte van meer dan 33 biljoen dollar. Dit komt nog eens bovenop de huidige hoge rentestanden. De oprichter van hedgefonds Universa Investments, Mark Spitznagel, waarschuwt voor de 'grootste kredietbubbel' in de menselijke geschiedenis.

Schuldplafond VS opgeschort tot 2025

President Joe Biden keurde op 3 juni een wet goed die het Amerikaanse schuldplafond tot januari 2025 opschort. Dit betekent dat er geen limiet is aan de schuld van de VS tot die tijd. Bovendien heeft de VS in de afgelopen vijf jaar een enorme 11,5 biljoen dollar aan haar schuld toegevoegd. Het land loopt daarnaast het risico jaarlijks 1 biljoen dollar aan rentekosten te moeten betalen.

Centrale bank verhoogt rente ondanks hoge schuld

Ondanks de hoge schuld heeft de Amerikaanse centrale bank de rente de afgelopen maanden sterk verhoogd. Dit heeft geleid tot zorgen over de vraag hoe de Amerikaanse overheid deze uitgaven aan kan. Aangezien de rente op korte termijn de grootste uitgave van de overheid zal zijn, is het belangrijk om deze trend nauwlettend in de gaten te houden.

Ondanks de financiële situatie waarin de VS zich bevindt, lijkt Janet Yellen, de Minister van Financiën, zich geen zorgen te maken. Volgens Yellen is het belangrijkste cijfer waarnaar gekeken moet worden de rentekosten als percentage van het bruto binnenlands product. Toch zijn er zorgen over de daadwerkelijke rentekosten die snel richting de 1 biljoen dollar per jaar gaan.

In tijden van financiële onzekerheid en lage rentes, kan Bitcoin een aantrekkelijke investering zijn. Als de rentes laag zijn en er meer geld in omloop is, kunnen mensen op zoek gaan naar alternatieve vormen van schaarste. Met een maximum van 21 miljoen Bitcoin is dit een aantrekkelijk alternatief. Dit zou kunnen betekenen dat Bitcoin in de huidige financiële klimaat een goede positie inneemt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.