Recordbedrag uit Amerikaanse banken gehaald: 12 keer meer dan in 2008

HHenk 7 september 2023 11:07

Sinds maart 2022, toen de Federal Reserve de rente begon te verhogen, is een recordbedrag van 862 miljard dollar opgenomen bij Amerikaanse banken. Dit is 12 keer het bedrag dat werd opgenomen tijdens de financiële crisis van 2008. Waar is al dat geld naartoe gegaan?

Recordopnames bij Amerikaanse banken

In een ongekende geldstroom sinds de renteverhoging van de Federal Reserve in maart 2022 is er een recordbedrag van 862 miljard dollar opgenomen bij Amerikaanse banken. Het vorige record? Dat was een bescheiden 70 miljard dollar, opgenomen tijdens de financiële crisis van 2008.

Geldstroom naar geldmarktfondsen

Waar gaat al dat geld heen? Een aanzienlijk deel van dit gigantische bedrag van 896 miljard dollar is naar geldmarktfondsen gestuurd. Deze fondsen bieden Amerikanen de mogelijkheid om te investeren in staatsobligaties, en bieden een veel hogere rente dan wat ze krijgen bij de banken. Bovendien is hun geld bij deze fondsen vaak veiliger dan bij de banken.

Traditionele activa versus Bitcoin

Tijdens de bankencrisis was bitcoin een populair alternatief voor banken. Desondanks blijkt dat het merendeel van het kapitaal toch naar traditionelere activa stroomde, zoals Amerikaanse staatsobligaties. Deze bieden een bijna gegarandeerd rendement, wat hen tot een veilige keuze maakt tijdens onzekere tijden.

De stijgende rente is niet alleen van invloed op traditionele financiële activa, maar ook op alternatieven zoals Bitcoin. De koers van Bitcoin lijkt momenteel te dalen, wat aangeeft dat de cryptomunt nog steeds worstelt om het positieve momentum te herpakken ondanks de aanhoudende financiële onzekerheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.