Recordaantal crypto hacks slaat toe in juli

HHenk 1 augustus 2023 16:47

Juli 2023 was de slechtste maand van het jaar voor cryptohacks en -exploits, met een totale schade van $303 miljoen. Grote hacks zoals die van Curve Finance en Multichain droegen bij aan dit hoge bedrag.

Juli: een rampmaand voor crypto

Cryptobeveiligingsexpert CertiK rapporteerde dat er in juli ongeveer $303 miljoen aan crypto is verloren gegaan door hacks. Dit vertegenwoordigt een derde van de totale hoeveelheid gestolen crypto in 2023. Van dit bedrag ging $8,6 miljoen verloren door zogenaamde rug pulls, waarbij projectbeheerders er met al het geld vandoor gaan. Er ging ook $8,7 miljoen verloren door slimme trucjes met flash loans. Het leeuwendeel van de verliezen, zo'n $285 miljoen, kwam echter door exploits.

Crypto-exploits: een voortdurende bedreiging

Exploits vormen een groot probleem in de cryptowereld. Hackers zoeken constant naar kwetsbaarheden in de codering van crypto-gerelateerde systemen om misbruik van te maken. Dit was het geval bij het DeFi-platform Curve Finance en bij Multichain, waarbij respectievelijk een niet nader genoemd bedrag en $125 miljoen werden buitgemaakt. Er bestaan echter geruchten dat de hack bij Multichain een inside job was, aangezien CEO Zhaoyn in mei in China werd gearresteerd.

Multichain-functies als een brug tussen verschillende blockchain-netwerken, waardoor tokens kunnen worden vastgezet en in ruil daarvoor een compatibele versie kan worden teruggekregen die werkt met een ander blockchain-netwerk. Helaas zijn deze bruggen vaak kwetsbaar voor hacks, waardoor grote hoeveelheden crypto kunnen worden gestolen. Ondanks hun nuttige functie, blijven dergelijke bruggen dus een risico voor de beveiliging van cryptovaluta.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.